Sense grans canvis (de moment) per al curs que ve

Es mantindran els grups bombolla, les mascaretes i els docents extra que es van contractar

3 min
Un grup d'infants entra a l'escola Catalònia, en el primer dia de curs

Malgrat que es preveu que al setembre un 70% dels espanyols estiguin vacunats, no hi haurà grans canvis a les aules d'escoles i instituts el curs que ve. Els ministeris d'Educació i Sanitat, que aquest dimecres han celebrat una reunió conjunta amb els consellers de totes els comunitats autònomes, preveuen que, a grans trets, el curs 2021-22 s'assembli molt a l'actual: serà presencial; es conservaran els grups bombolla -una "experiència tremendament positiva", ha dit la ministra de Sanitat, Carolina Darias-; caldrà dur mascareta a partir de sis anys a les aules i als patis; s'haurà de guardar la distància personal -d'1,5 metres es podrà passar a 1,2 metres- i, en el que promet ser el tema de debat de les properes setmanes, es demana a les comunitats autònomes que mantinguin les dotacions extra de personal que han permès fer grups més petits. Catalunya ja ha dit que els 8.000 docents contractats com a reforç covid seguiran el curs que ve i, a més, s'hi afegiran 500 professionals més.

Aquestes contractacions haurien de servir perquè les ràtios segueixin sent les mateixes que aquest curs, en què moltes escoles han reorganitzat el personal per convertir dos grups en tres i així tenir menys alumnes a cada aula. "No volem prescindir dels recursos addicionals. Els necessitem per a les mesures de reforç i codocència", ha expressat la ministra d'Educació, Isabel Celaá, que ha insistit que les comunitats autònomes "han de mantenir" els 40.000 docents contractats per fer front a la pandèmia per "convertir l'adversitat en una oportunitat per enfortir el sistema educatiu". La majoria de territoris ja han dit que ho faran.

Tot i això, els sindicats de docents espanyols ja han posat el crit al cel perquè, sobre el paper, l'acord entre el govern espanyol i les comunitats permet que les classes tornin a tenir tants alumnes com abans de la pandèmia, atès que la reducció de la distància de seguretat d'1,5 metres a 1,2 permet augmentar el nombre d'estudiants per classe. Celaá ha dit que cap comunitat vol mantenir la distància d'1,5 metres, que la majoria està d'acord amb l'1,2 metres i que fins i tot "alguna ha demanat 1 metre", com la Comunitat de Madrid.

La decisió d'incrementar o no les ràtios dependrà de si cada autonomia manté els docents extra contractats. Perquè ho puguin seguir fent, Celaá ha dit que posarà en disposició de les comunitats 10.000 milions dels fons europeus, que se sumen als 13.400 milions extra que Hisenda ja ha anunciat. Un "esforç colossal i històric" en inversió perquè les comunitats mantinguin la inversió en educació. Als centres encara recorden que 20 dies abans de començar el curs, el Govern va capgirar els plans anunciats i va deixar en mans de cada escola i institut la reducció de ràtios.

La conselleria enviarà dijous les instruccions als centres

La lletra petita de les recomanacions del ministeri és que els grups bombolla -aïllats però on no cal mantenir les distàncies- es mantinguin a infantil i fins a quart de primària, mentre que els cursos de 5è i 6è es deixen a criteri de les comunitats si es consideren grups estables o bé es tracten com a l'ESO, el batxillerat i la formació professional, en què els alumnes mantenen les distàncies però poden fer optatives i barrejar-se, encara que sigui poc.

En aquest sentit, la conselleria d'Educació té previst enviar aquest dijous les instruccions als centres educatius perquè puguin començar a planificar el curs vinent. Seran uns documents oberts a canvis, atès que la pandèmia pot evolucionar favorablement fins al setembre, però d'entrada tampoc estan previstes grans modificacions. Tot sembla indicar que es mantindran les entrades i sortides esglaonades i la ventilació freqüent de les classes, i en canvi es relaxarà una mica la neteja dels espais i del material escolar.

L'escola prepandèmia, doncs, encara no arribarà. Un pas de gegant seria vacunar els alumnes, i Darias ha obert la porta per primera vegada a la vacunació dels adolescents de 12 a 16 anys abans que comenci el curs escolar. Falta, però, veure què diu l'Agència Europea de Medicaments sobre la vacunació dels menors d'edat i si l'evolució de la pandèmia permet aixecar algunes restriccions.

stats