Societat 25/06/2021

La Guàrdia Urbana es prepara per a un estiu sense restriccions

Els agents intentaran garantir el civisme al carrer i evitar els delictes

2 min
Un control de la Guàrdia Urbana durant el confinament

BarcelonaL'estiu arriba aquest any coincidint amb l'aixecament de les restriccions pel covid-19, i la previsió és que els ciutadans -tant els autòctons com els turistes- no es quedin a casa. Després de tant de temps confinats, amb la mobilitat a mig gas i un toc de queda sense precedents, tot fa pensar que l'ús de l'espai públic es dispararà i, lògicament, això generarà alguns problemes de convivència i de seguretat. "Som conscients que hem passat mesos de confinament i tancats, però l'obertura no ha de comportar una situació de descontrol", ha advertit el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle.

Davant d'aquesta previsió, la Guàrdia Urbana ha preparat el Pla d'Estiu, un dispositiu per intentar garantir "els nivells de mobilitat, convivència, civisme i seguretat a la ciutat", segons ha anunciat avui l'Ajuntament de Barcelona a través d'una nota enviada als mitjans de comunicació. Batlle ha resumit que el pla té cinc grans objectius: "Evitar els comportaments incívics i la venda ambulant, controlar el consum d'alcohol i la segureta viària i prevenir els delictes penals".

Les tasques de seguretat es faran de manera coordinada amb els agents dels Mossos d'Esquadra. De fet, un dels temes que preocupen als agents són les estrebades de bosses, els furts o els robatoris amb violència. Durant la pandèmia, aquests delictes s'han anat reduint, però ningú dubta que quan els turistes tornin a ocupar la Rambla o la Sagrada Família es tornaran a veure corredisses. Hi haurà agents de paisà patrullant pels punts més calents de Barcelona, i se centraran sobretot en detenir "les persones que reiteradament cometen fets delictius". Les zones d'oci nocturn i també els eixos comercials comptaran amb més vigilància. Amb l'obertura dels locals de pública concurrència, també es preveu que creixin els conflictes pel soroll, un altre fet que els agents intentaran evitar.

Ús de l'espai públic

A més de la delinqüència, els agents també intentaran controlar "l’ús intensiu dels espais públics" i intervindran "de manera preferent" quan detectin "alteració de la convivència o degradació de l’espai públic, mitjançant la correcció i denúncia de les infraccions relacionades amb accions incíviques, com amb el control del consum d’alcohol i el de substàncies estupefaents". Estaran més presents en parcs, platges i places.

El Pla d'Estiu, que es mantindrà fins a mitjans de setembre, també s'aplicarà durant les dues grans festes majors que se celebren durant el mes d'agost a la ciutat: la de Gràcia i la de Sants. En aquest cas, el dispositiu estarà també atent per "combatre de manera decidida els comportaments masclistes", segons Batlle.

Finalment, el pla també inclou incrementar el control a la zona muntanyosa de Collserola per reduir el risc d'incendi. Batlle ha volgut recordar que és cert que els nombre de casos de covid-19 s'està reduint, però ha advertit que "la pandèmia encara està present" i cridat la ciutadania a "la contenció i la responsablitat".

stats