Societat 07/03/2019

Guia pràctica per a la vaga feminista del 8-M

Qui la convoca, per què i quines activitats es faran durant aquesta jornada reivindicativa

N.v.
4 min
La manifestació, a la confluència del passeig de Gràcia i el carrer Provença

BarcelonaDivendres vinent, dia 8, diversos col·lectius feministes de tot el món han convocat una nova jornada de lluita massiva per denunciar totes les discriminacions de gènere que pateixen les dones i les violències masclistes, i reivindicar els drets de les dones en tots els àmbits de la vida quotidiana.

Els últims tres anys, el moviment feminista intergeneracional ha crescut i ha agafat el relleu de les feministes argentines que el 2017 van dur a terme la primera vaga global de dones sota el lema 'Ni una menys, vives ens volem'. El 2018 diferents col·lectius de tot el món van fer créixer aquesta vaga fins a concentrar milions de dones que reivindicaven els seus drets. Aquest 2019 els col·lectius feministes volen repetir l'acció.

1. Què és?

A Espanya s'ha plantejat una vaga general que se sustenta en quatre eixos: el laboral, el de cures, l'estudiantil i el de consum. La convocatòria vol demostrar que, sense les dones, el món s'atura. Segons les organitzadores la vaga és transversal (perquè afecta tota la vida quotidiana) i intergeneracional. Entre les protestes més destacades hi ha el rebuig a la violència masclista, a qualsevol tipus de discriminació laboral, a les polítiques repressives o relacionades amb la salut de les dones i la reivindicació de tot tipus de drets, entre d'altres.

2. Qui la convoca?

Els principals sindicats han donat suport a la convocatòria i han registrat les aturades laborals per donar cobertura a les treballadores i treballadors que vulguin participar-hi (el dret a vaga és per a tots igual). La UGT Confederal ha registrat a Madrid vaga general de 24 hores (i un mínim de dues hores per torn laboral). Mentre que la CGT, la CNT i la IAC també han registrat aturades de 24 hores. CCOO, per la seva banda, només ha convocat dues hores per torn però la Federació d'Educació de CCOO ha decidit desmarcar-se de la línia general d'aquest sindicat i també ha convocat vaga de 24 hores per als treballadors del seu sector. D'aquesta manera, qualsevol empleat pot participar en l'aturada del 8 de març en qualsevol dels dos formats establerts, sense fer cap preavís a l'empresa.

3. ¿És una vaga de dones o també per a homes?

La convocatòria dona cobertura a tots els treballadors, dones i homes; per tant, tothom que vulgui pot utilitzar el seu dret a vaga per sumar suports a la protesta. De fet, al ser un dret per a tots els treballadors el mateix col·lectiu proposa als homes que facin vaga, entre molts altres punts.

Tot i això, tal com va passar l'any passat, entre els mateixos moviments feministes hi ha disparitat d'opinions sobre quin hauria de ser el paper dels homes en la jornada. D'una banda, una part del col·lectiu té un punt de vista inclusiu del feminisme i considera que els homes s'haurien de sumar a la vaga per aconseguir que tingués la màxima incidència i mostrar el seu suport i complicitat amb la causa. També per evitar que aquell dia un home cobreixi les tasques laborals que normalment farien les seves companyes. D'altra banda, un altre sector del col·lectiu considera que la vaga l'haurien de fer només les dones per visualitzar el pes silenciat de les dones a la societat.

En tots dos casos, però, el moviment feminista convocant anima els homes (els que vulguin fer vaga i els que no) a deixar el protagonisme del dia a les dones, quedar-se en segona línia a les manifestacions i els actes i, sobretot, a organitzar-se per cobrir –com a mínim aquell dia– també les feines domèstiques, les cures de fills i gent gran i les tasques compartides o que recauen generalment sobre les dones.

4. Com hi poden donar suport els homes?

El col·lectiu convocant proposa que els homes s'ofereixin per fer els serveis mínims en el cas que l'empresa hi estigui obligada per les autoritats laborals (serveis públics i serveis bàsics a la ciutadania). A més, també els encoratgen a fer les tasques de cures de les companyes, amigues i familiars perquè elles puguin participar en la jornada de lluita. En el cas que no sigui el cas, els proposen que es posin en contacte amb els grups d'homes feministes que s'estan organitzant als barris per fer punts de cures i ajudar altres dones. El col·lectiu també destaca que poden donar suport a la causa fent vaga.

5. Quins són els actes principals de la jornada?

L'activitat principal és una manifestació massiva a les 18.30 h el mateix 8 de març que, en el cas de Barcelona, està convocada a la plaça d'Espanya com a punt d'inici. Una capçalera amb el bloc de dones lesbianes i trans sortirà des de la confluència de Gran Via amb Entença.

6. A més de Barcelona, ¿què fa el meu municipi?

Moltes ciutats, pobles i col·lectius de tot tipus s'estan sumant encara ara a la convocatòria amb centenars d'activitats diferents durant tot el dia i manifestacions a la tarda. Cada ciutadà es pot dirigir a la assemblea més pròxima, al teixit associatiu o als ajuntaments per saber quines activitats es fan. A més, la web de la vaga feminista i el canal de Telegram Vives i Rebels fan un recull dels actes diversos.

stats