Habitatge

Tres famílies es neguen a abandonar l'edifici en "estat ruïnós" d'Esplugues: "No són maneres"

L'Ajuntament pressiona els veïns tallant-los els subministraments i al·lega motius de seguretat

4 min
Mossos controlant l'edifici conegut com El Barco d'Esplugues, desallotjat per l'Ajuntament.

BarcelonaFins a tres famílies continuen negant-se a abandonar l'edifici El Barco malgrat que dilluns l'Ajuntament d'Esplugues va ordenar-ne el desallotjament "immediat" pel seu "estat ruïnós". El primer tinent d'alcaldia i regidor d'Urbanisme, Eduard Sanz, ha demanat aquest dimarts la sortida immediata a les famílies que continuen a l'edifici, amb algun menor d'edat a càrrec. Sanz ha apel·lat al seu "seny" i "responsabilitat", i els ha avisat que "estan posant en risc la seva seguretat" perquè l'edifici "podria entrar en col·lapse i caure" en qualsevol moment. De fet, els informes tècnics apuntaven que les patologies que acumulava l'immoble són "una amenaça de risc estructural".

Els Serveis Socials han estat mediant tot el dia amb les famílies que continuen a l'edifici per convèncer-les d'abandonar l'espai. Per precipitar la seva marxa, l'Ajuntament els ha tallat el subministrament de gas i ha sol·licitat que també se'ls talli l'aigua i la llum. "Aquesta és una situació que no es pot mantenir", ha alertat el regidor d'Urbanisme, que ha explicat que l'Ajuntament ha demanat al jutjat d'Esplugues una ordre judicial per si el reduït grup de famílies persisteix i considera que cal executar el desallotjament a través de la justícia. Per ara, els Mossos d'Esquadra han acordonat la zona i només permeten l'entrada a l'edifici per recollir pertinences.

Mentre les tres famílies resisteixen a l'interior, durant tota la tarda la resta de veïns que van acatar l'ordre han continuat buidant els seus habitatges. Malgrat que tots expliquen que coneixien que la finca tenia els dies comptats, denuncien "les maneres" d'obligar-los a deixar tota una vida sencera en tan sols "una hora de marge", explica Maite Rubio, que resideix en un pis d'El Barco des que va néixer fa 62 anys, com la seva mare i els seus avis. "Soc la cinquena generació", explica arraulida de fred a l'exterior de la finca, una de les més antigues d'Esplugues.

Entre 300 i 550 euros mensuals

Com ella fins a una quarantena de persones vivien en les tres plantes de l'edifici, de propietat municipal des del 2023, quan l'Ajuntament es va veure forçat a expropiar-lo, atès que es troba al Parc dels Torrents, en terrenys qualificats de zona verda segons el pla general metropolità (PGM) del 1976. El 2006, trenta anys després, la propietat original va sol·licitar-ne l'expropiació. Des d'aleshores, els veïns coneixien que la seva continuïtat perillava perquè la finca presenta deficiències estructurals i, de fet, des de l'exterior són visibles els pilars que apuntalen l'estructura. "Però cadascú ha invertit i ha anat arreglant els seus pisos", apunta Rubio. La majoria dels residents hi viuen des de fa més d'una dècada i paguen un lloguer d'entre 300 i 550 euros. "No som okupes", subratlla July Caldera, mentre carrega bosses plenes de roba de la seva parella i els dos fills de 22 i 12 anys.

Els veïns denuncien que, malgrat que fa anys que estan a l'espera dels desallotjaments, el consistori hagi actuat sense avisar i sense disposar d'habitatges socials per reubicar-los. "Ens van avisar a les 12 del migdia que a la una teníem una reunió amb l'Ajuntament", explica Abdellali Chaui, que va haver de sortir de la feina corrents. A casa hi havia els seus tres fills, entre els quals hi ha una menor i un jove amb gran discapacitat, que li van trucar espantats perquè "la policia estava colpejant la porta" perquè sortissin. "No ens queixem perquè hàgim hagut de marxar, perquè ja ho sabíem, però són les maneres", lamenta Rubio. Tres de les famílies van aprofitar el permís per entrar-hi per quedar-s'hi i resistir a l'interior.

Arran de l'expulsió, l'Ajuntament va buscar solucions d'emergència per a les primeres 48 hores, i ahir dilluns va derivar un grup de veïns sense cap alternativa a un alberg del barri del Poblenou de Barcelona –el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona–, del qual han de ser fora durant tot el dia. "Hi vam arribar a les 12 de la nit, sense haver menjat, i a les 8 del matí ens han fet fora", denuncia Chaui, que com altres veïns passaran aquesta nit a casa de familiars. En altres casos, l'Ajuntament ha trobat places d'hotels o apartaments per la zona del Baix Llobregat, però els afectats qüestionen que siguin llocs adequats per a criatures i famílies.

Manifestació a les 17 h

La tensió entre veïns i Ajuntament s'ha traslladat també a l'Espai Baronda, on s'ubiquen les oficines dels Serveis Socials, a tocar d'El Barco. Els manifestants han apujat el to a mesura que avançava el matí fins al punt que han entrat a les dependències municipals, fet que ha motivat la irrupció de diverses unitats de la policia local d'Esplugues i dels agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra. La policia ha acordonat l'edifici i ha mediat per fer que els manifestants abandonessin les instal·lacions. Dimecres, a les 17 hores, s'ha convocat una manifestació a Esplugues en solidaritat amb els afectats.

El desallotjament d'Esplugues arriba després de l'ensorrament parcial d'un edifici a Badalona a principis de febrer que va causar tres morts i que ha provocat el posterior desallotjament d'un centenar de famílies que vivien en aquell mateix bloc o en d'altres del mateix carrer. També a Santa Coloma de Gramenet es van desallotjar famílies al carrer Pirineus del municipi, entre el 27 i el 29 de febrer, per les esquerdes i deficiències detectades a la finca, formada per 31 habitatges.

stats