Habitatge

Més de 100 famílies expulsades de casa seva: el balanç de l'esfondrament de Badalona

Més de 300 habitatges de l'illa del carrer Canigó s'han hagut d'apuntalar

2 min
Cinquè edifici desallotjat 
a Badalona per esquerdes

BadalonaL'esfondrament parcial d'un edifici a Badalona el 6 de febrer ha posat en alerta el consistori, que ha fet el possible per evitar que es torni a repetir una tragèdia similar. Per això en les últimes setmanes ha desallotjat cinc edificis més de la mateixa illa, als carrers Canigó –on es troba l'edifici parcialment esfondrat–, Llefià i Ausiàs Marc. "El risc que es repetís una situació similar al número 9 era molt alta", ha advertit aquest dimecres el tinent d'alcalde de Territori, Daniel Gracia, fent referència a l'edifici esfondrat.

Els desallotjaments han fet que més de 100 famílies hagin hagut d'abandonar casa seva. Setze han requerit allotjament provisional en pensions, tot i que actualment només n'hi ha sis que estiguin en aquesta situació. La Generalitat també ha ofert cinc pisos per als desallotjats del número 9 de Canigó, però només una família l'ha acceptat, mentre que una segona "ho està valorant". Així ho ha detallat la tinent d'alcalde d'Atenció a les Persones, Rosa del Amo, que ha indicat que la Generalitat s'ha compromès amb el consistori a donar un total de nou pisos per als afectats. Del Amo també ha afirmat que s'ha pogut negociar amb els bancs l'aturada del cobrament de les hipoteques a les famílies desallotjades. En total, entre inspeccions i serveis socials, l'Ajuntament porta gastats 400.000 euros en el cas. "El consistori inverteix diners del pressupost municipal en finques privades. La ciutat està a l'altura del que espera quan hi ha una crisi com aquesta", ha celebrat Gracia.

300 habitatges apuntalats

En concret, el consistori ha destinat al voltant de 200.000 euros del total a una empresa especialitzada contractada d'urgència, que ha revisat al llarg de tres setmanes els 420 habitatges de 21 dels 22 blocs de l'illa. Les inspeccions han obligat a ordenar l'apuntalament del 75% dels habitatges inspeccionats per risc de col·lapse de l'estructura. "Hem pogut salvar vides", ha afirmat Gracia, que ha assegurat que aquesta actuació ha permès "acabar amb l'angoixa dels veïns". Sobre possibles causes de totes les afectacions als edificis desallotjats i apuntalats, el regidor ha indicat que en tots ells hi ha un "comú denominador": la utilització de material ceràmic amb poc ferro, que amb els anys "va cedint i generant esquerdes". Sobre altres possibles causes, ha fet referència a parets que s'han tret o construccions en àtics que generen sobrecàrrega.

Pel que fa al número 9, que continua sota secret de sumari, l'Ajuntament ha obtingut autorització judicial per poder-hi accedir aquest divendres per fer-hi una inspecció "exhaustiva". Als tècnics els acompanyaran els Bombers i els Mossos d'Esquadra. Ara la prioritat del consistori és que els veïns que han hagut de ser desallotjats en les últimes setmanes puguin tornar a casa. De fet, en els pròxims dies es preveu la substitució dels puntals dels Bombers als blocs 5 i 7 del carrer Canigó per instal·lar-hi bigues de fusta, així com al 116 i al 118 d'Ausiàs Marc. Del número 11 del carrer Canigó encara no hi ha cap previsió perquè es tracta de la mateixa unitat que el número 9. "Som molt prudents amb aquest bloc", ha dit Gracia.

Albiol rebutja acollir els veïns de la Mina

"No és una possibilitat". Amb aquestes quatre paraules, l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha rebutjat la proposta de la Generalitat que els veïns de l'edifici Venus del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs, que s'ha d'enderrocar, acabin reallotjats en pisos de la seva ciutat. En una publicació a les xarxes socials, Albiol afirma amb to irònic que està "agraït" pel fet que la Generalitat hagi pensat en Badalona, però avisa que aquesta no és la millor opció: "Els recomano, com a lloc idoni, els habitatges que hi ha just al costat del domicili del president Aragonès. Serà la millor de les ubicacions".

Albiol responia així a les paraules del secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós, que en una entrevista a Ràdio Ciutat de Badalona ha avançat que el Consorci del Barri de la Mina pretén comprar alguns habitatges al mateix barri de la Mina, en el terme municipal de Sant Adrià de Besòs, però també en "entorns propers" de Barcelona o Badalona. L'objectiu del departament és reallotjar en un termini de "tres o quatre anys" les 239 famílies que viuen al bloc Venus per poder demolir-lo.

Amorós també ha detallat en aquesta entrevista que hi ha 30 famílies més que optarien per acollir-se a indemnitzacions i poder així buscar un nou habitatge per elles mateixes. En paral·lel, la Generalitat, a través de l'Incasòl, també ha tret a concurs la construcció de 66 habitatges més per poder fer nous reallotjaments. Amb aquestes tres actuacions estaria resolta la situació per a la meitat de les 239 famílies afectades. El procés, per tant, es preveu llarg i passaran almenys tres o quatre anys fins que es pugui buidar l'edifici per complet, abans de poder enderrocar-lo, a partir del 2028.

stats