El fons propietari de la Casa Orsola vol apujar un 90% el lloguer a una pensionista de 80 anys

Les 27 famílies que viuen a la finca modernista segueixen unides per evitar que els facin fora de casa

Gerard Mira
2 min
Els veïns de la Casa Orsola, al centre de Barcelona, amb pancartes per denunciar l'especulació en una imatge d'arxiu

"És el pis de la seva vida, ho porta molt malament", així resumeix la Meritxell a l'ARA el cas de la seva mare, la Josefa, una pensionista de 80 anys que ha de renovar el contracte del seu pis d'aquí uns mesos i el fons d'inversió que s'ha quedat l'edifici on viu pretén apujar-li el lloguer fins a un preu que ella, diu, no pot pagar. Així ho denuncia el Sindicat de Llogaters, que assegura que Lioness Inversiones –l'empresa que recentment ha adquirit l'edifici de la Casa Orsola, on viu la Josefa, i que ocupa tot un xamfrà de l'Eixample Esquerre– ha demanat una pujada del 90% del preu a aquesta veïna. "La Josefa paga 450 euros per un pis de 53 m² adaptat i rep una pensió que no arriba als 500 euros mensuals. Apujant-li el lloguer a 800 euros, l'empresa d'Albert Ollé pretén infringir la llei de regulació de lloguers", asseguren des del Sindicat. Segons la seva filla, la Josefa depèn completament d'ella i de l'assistència social per viure, i porta tota la vida en aquest pis.

Des que va comprar el bloc de pisos, a l'octubre, el fons propietari d'aquest edifici modernista (que abans havia sigut una coneguda fàbrica de rajoles hidràuliques) encara no ha resolt les negociacions amb els inquilins dels 27 pisos i 4 locals comercials del bloc. Inicialment va enviar un burofax a tots els veïns per informar-los que no els renovaria els contractes. Després, quan els veïns es van organitzar i els van plantar cara, assessorats pel Sindicat de Llogaters i la Xarxa d'Habitatge de l'Eixample Esquerre, la propietat va accedir a parlar "individualment" amb les famílies afectades, després de Nadal, per negociar cas a cas sobre el que les famílies consideren una operació "purament especulativa". Consultats per aquest diari, Lioness nega la suposada pujada que explica la família de la Josefa i assegura que no ha reclamat mai aquesta xifra de lloguer. "No sabem d'on l'han tret", afirmen, alhora que asseguren que la seva proposta "es mou entre els 450 euros i els 800, una xifra intermèdia". Sigui com sigui, actualment la llei de regulació de lloguers no permet que, en renovar-se, els preus dels pisos superin l'índex de referència o el preu de l'anterior lloguer a les zones tensionades, com Barcelona.

Els portaveus del Sindicat de Llogaters, expliquen que l'objectiu dels veïns és que es compleixi la llei. "Volem renovacions dels lloguers per 7 anys, i que es facin al preu que s'està pagant ara mateix, sense apujar-lo, que és el que estableix la llei". Afegeixen que el que Lioness Inversiones està fent a les famílies, moltes de les quals porten més de 30 anys arrelades al barri, és "completament il·legal". "Això acaba de començar, i no pararem", insisteixen. Els veïns es mantenen forts en la seva decisió de negociar col·lectivament per garantir que "ningú es quedi enrere". L'empresa, però, es nega a fer-ho d'aquesta manera i vol anar "cas per cas". "Cada veí té una particularitat diferent i negociar col·lectivament aniria en detriment dels veïns que sí que paguen regularment el seu lloguer", afirma un portaveu de la companyia.

Per aquest motiu, en resposta a les accions de l'empresa, el veïnat de la Casa Orsola, amb el suport de 50 entitats del barri, han organitzat una mobilització el dissabte 5 de març a les 12 del migdia que començarà a la cantonada de Consell de Cent amb Comte Borrell i acabarà al davant de la finca en lluita.

stats