Habitatge
Societat Habitatge 21/02/2023

L'ajuda al lloguer es queda curta: més de 3.600 joves descartats tot i complir els requisits

El Govern fa una repesca aquest dimecres, amb 6,7 milions extres, per arribar a tothom

3 min
Una habitació de lloguer a Barcelona en un pis compartit.

BarcelonaHi ha 3.684 joves catalans que entre ahir i avui rebran un missatge SMS al seu mòbil on se'ls informa que, malgrat complir tots els requisits, no rebran l'ajuda al lloguer que han demanat perquè els diners s'han acabat. Els 29 milions d'euros previstos inicialment per la Generalitat per a aquesta nova ajuda catalana han quedat curts perquè les peticions han superat, de llarg, l'oferta.

Així ho ha explicat la secretària d'Habitatge del Govern, Marina Berasategui, que ha avançat que el Govern ja hi ha buscat una solució: faran una repesca "per no deixar ningú sense ajuda". Aquest mateix dimecres obriran una nova convocatòria extraordinària, amb 6,7 milions d'euros més, que permetrà donar cobertura a tots els joves sol·licitants que hi tenien dret segons els requisits, però que han quedat fora en la primera ronda. Això sí, per aconseguir-ho hauran de tornar a presentar tota la paperassa.

Els que s'han quedat sense ajuda són els que van enviar la seva sol·licitud més tard. "En igualtat de condicions hem fet servir l'ordre d'arribada", ha detallat la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Sílvia Grau. Els que sí que han entrat al bombo i tenen l'ajuda concedida ja han començat a cobrar perquè la Generalitat va iniciar ahir els primers pagaments corresponents al 2022 (que seran retroactius per als joves). "L'objectiu és que tothom que li pertoca i la té concedida hagi cobrat a finals de març per poder obrir la nova convocatòria per a 2023 nets", ha dit Grau.

El departament de Territori, l'encarregat de les ajudes, va rebre més de 28.000 sol·licituds en total. D'aquestes, n'han atorgat 13.468 i 11.226 han estat denegades (perquè no complien requisits o perquè hi faltava documentació per determinar-ho). A més, hi ha aquests 3.683 joves que també complien tots els criteris i que hauran d'optar a la nova ronda extraordinària. L'import de la subvenció s'adjudicava en funció de la renda i el preu del lloguer, amb un màxim de 250 euros al mes (igual que l'ajuda espanyola del bo jove). Un cop adjudicades, l'import mitjà de les ajudes a Catalunya és de 205 euros i Barcelona i l'àrea metropolitana és la zona on més se n'han concedit, seguit de les comarques de Tarragona, Girona i Lleida.

L'ajuda catalana que volia "millorar" el bo jove espanyol

L'ajuda catalana es va anunciar el setembre passat com a resposta al bo de lloguer jove espanyol. La Generalitat va decidir obrir la convocatòria després de constatar que l'ajuda del ministeri "era insuficient". De fet, quan es va posar en marxa la subvenció estatal, el bo jove (amb el mateix import, 29 milions d'euros per a tot l'Estat i un màxim de 250 euros per jove) els diners es van esgotar en només vuit hores. L'ordre d'arribada determinava qui rebia o no l'ajuda i més de 24.000 sol·licituds (de les prop de 40.000 que van arribar) es van quedar al calaix, sense valorar, perquè els recursos ja s'havien acabat.

En aquell moment, la Generalitat va assenyalar que no estava d'acord ni en la partida econòmica, ni en el fet que no fos proporcional ni tampoc en com s'havia decidit fer el repartiment. Tot i això, ara la secretària d'Habitatge no ha volgut entrar en polèmiques: "El que ens ocupa ara és que els joves que han demanat l'ajuda catalana tinguin la Generalitat al seu costat", ha dit Berasategui.

L'elevat preu dels lloguers, el problema de fons

El problema de fons, ha subratllat la secretària d'Habitatge, és el "greu problema d'accés a l'habitatge que hi ha a Catalunya". "Amb aquesta ajuda hem vist que hi ha 30.000 joves catalans que han demanat ajuda a la Generalitat malgrat que ja hi havia una ajuda espanyola en dansa: i això no és menor", ha sentenciat Berasategui, que ha argumentat que aquest col·lectiu té una "necessitat estructural" que cal resoldre. "Les ajudes són això, ajudes; però el resultat ens dona el convenciment que calen més polítiques actives de lloguer social i de preus més ajustats", ha insistit.

De fet, actualment la mitjana de preus de pisos a la ciutat de Barcelona se situa ja per sobre dels 1.000 euros, segons les dades de fiances dipositades a l'Incasòl. En canvi, aquestes ajudes (com les ajudes generals al lloguer) situaven el topall màxim del lloguer als 950 euros, fet que deixa fora molts joves que viuen en pisos més cars.

stats