Habitatge
Societat Habitatge 05/11/2021

Objectiu: 4.500 pisos de lloguer per sota dels 750 euros mensuals a l'àrea de Barcelona

El pla de l'operador publicoprivat metropolità és a vuit anys i preveu 640 habitatges en la primera fase

M.O.
2 min
La inversió en habitatge és d’un 0,059% del PIB

BarcelonaActe de posada de llarg aquest divendres a l'Ajuntament de Barcelona, on s'ha formalitzat la creació de l'operador publicoprivat d'habitatge de la ciutat i l'àrea metropolitana. Una empresa mixta que ha d'impulsar la construcció de 4.500 pisos de lloguer a preu assequible –amb uns lloguers d'entre 400 i 750 euros– en un termini de vuit anys. Així ho ha precisat avui l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, exultant després d'haver aconseguit desencallar un projecte que s'arrossega des del mandat passat, quan el concurs per trobar un soci privat va quedar desert, i que ha instat a repetir-lo en altres administracions per ampliar els parcs d'habitatge assequible. "Volem que obri camí", ha emfatitzat des del Saló de Cent.

El primer pas per posar en marxa l'operador va ser la selecció de la part privada, que abans de l'estiu ja es va anunciar que serien les promotores immobiliàries Cevasa i Neinor, que aportaran la meitat de la inversió. L'altra meitat anirà a càrrec de l'Ajuntament, que d'entrada hi ha posat sis milions d'euros, i l'AMB, que n'ha sumat sis més en sòl i efectiu. Els socis privats en posaran d'entrada 12 a través de la nova societat NICRent Residencial, i es preveu que quan s'hagin desplegat totes les quatre fases del projecte la inversió pública arribi als 58 milions d'euros i la de la societat també.

La primera fase ha de suposar la construcció de fins a 640 habitatges de lloguer: 343 a Barcelona (a la Marina del Prat Vermell, la Sagrera i les Casernes de Sant Andreu) i 297 entre Sant Boi, Montgat i Sant Adrià de Besòs. Les persones que acabin vivint en aquests pisos –unes 1.600 en la primera fase– pagaran el preu de lloguer d'habitatge protegit vigent en cada moment, que actualment és d'un màxim de 8,95 euros per metre quadrat.

L'empresa mixta, que s'ha batejat com a Habitatge Metròpolis Barcelona, s'impulsa per garantir que els habitatges que es construeixen pensats per a règim de lloguer no canvien aquesta condició amb el pas dels anys i que mantenen els preus assequibles. Els plecs de l'operador especifiquen que haurà de garantir, també, la qualitat ambiental i la sostenibilitat dels habitatges amb criteris d'estalvi energètic.

Durant la presentació del projecte, Colau també ha remarcat que treballen "intensament" per aconseguir un canvi en la fiscalitat que beneficiï les empreses que vulguin treballar conjuntament amb l'administració per fer habitatges assequibles, "premiar-les". I en nom de l'AMB, Antonio Balmón ha recordat que el projecte ve de lluny –el 2020 es va refer el plec de condicions per fer-lo més atractiu a les empreses– i que es basa en la suma dels esforços públics i privats per "millorar les ciutats".

stats