Societat Habitatge 22/02/2022

La PAH exigeix que els 140.000 pisos de la Sareb siguin públics

El moviment per l'habitatge demana una reunió amb el ministeri d'Economia com a nou gestor del 'banc dolent'

N.V.
2 min
La mobilització de la PAH per reclamar els pisos del banc dolent ha concentrat un centenar de persones

Barcelona"Si el banc dolent passa a ser un banc públic volem que els 140.000 pisos que té també passin a ser parc públic d'habitatge". Així de contundents s'han expressat els portaveus de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, la PAH, aquest migdia a Barcelona. La plataforma ha fet una concentració a la confluència entre l'avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia que ha agrupat un centenar de persones i després s'han desplaçat fins a la delegació del govern espanyol, al carrer Mallorca.

L'objectiu de la PAH és exigir al govern espanyol que posi a disposició dels ciutadans a través del parc públic d'habitatge tots els pisos que té la Sareb, més coneguda com el banc dolent, ara que aquesta entitat passarà a ser controlada majoritàriament per l'Estat. A finals de gener, el consell de ministres va aprovar que el Frob (el mecanisme públic per recapitalitzar els bancs) es quedés amb el 100% de la Sareb comprant a la banca per un preu simbòlic de 200 euros el seu 55% de participació, de manera que els bancs deixen d'estar exposats a les possibles pèrdues i tot el risc passa a ser públic. La Sareb té a hores d'ara uns 140.000 pisos a tot l'Estat, dels quals uns 27.300 són a Catalunya.

Aquesta entitat es va crear fa 10 anys, durant la crisi econòmica derivada de l'esclat de la bombolla immobiliària, per netejar els balanços dels bancs, que havien quedat malmesos per la crisi del totxo. L'encàrrec públic era que havia de ser el banc dolent qui comprés i gestionés tots els actius tòxics (hipoteques i immobles), però ara que l'Estat controlarà el 100% de la Sareb, la PAH ha reclamat una reunió amb el ministeri d'Economia, a qui considera el nou gestor, per tal d'arribar a un acord que beneficiï tots els ciutadans.

El 'banc dolent' passa a mans públiques

El fet és que el moviment per l'habitatge considera que la Sareb no pot seguir funcionant com una entitat privada, ja que a partir d'ara el deute i les pèrdues seran públics. Per això, un cop davant de la delegació del govern, els portaveus han llegit un manifest: "La Sareb és nostra i les seves cases també", ha reclamat Llum González, portaveu de la PAH, que ha afegit que és de "mínims i de sentit comú que si el deute de la Sareb és públic, també ho siguin els seus habitatges".

També han demanat que s'aturin tots els processos judicials i desnonaments de pisos de la Sareb, que s'ofereixin lloguers socials d'aquests immobles, que els gestioni l'administració pública, que s'eliminin les clàusules abusives dels contractes vigents del banc dolent, que s'estudiïn les situacions d'impagament dels llogaters que no poden pagar i que es renovin els lloguers ja firmats.

Aquesta reunió seria la tercera entre la PAH i la Sareb (les dues anteriors es van fer el març del 2021). Els membres de la plataforma estan convençuts que la trobada "es farà", tot i que encara no té data.

stats