Habitatge

El sector immobiliari es resisteix: denuncia que regular el lloguer a 140 municipis contravé la llei

Fins a set entitats d'administradors i promotors asseguren que limitar el preu "no és la solució òptima"

ARA
2 min
Un conjunt de blocs de pisos en construcció a Barcelona en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa proposta de la Generalitat de declarar 140 municipis com a "zona tensada de mercat de l'habitatge" per limitar la pujada dels lloguers ja té resposta del sector immobiliari. Fins a set entitats representatives del sector de la promoció d'habitatges, la intermediació i els administradors de pisos es resisteixen a acceptar aquesta mesura perquè consideren que limitar el preu contravé la llei estatal i "no és una solució òptima", motiu pel qual han presentat al·legacions contra la iniciativa del Govern.

Es tracta de l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya, el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona i província, el Consell de Col·legis d'Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya, l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya (Apce), el Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida (CAFBL), el Consell de Col·legis d'Administradors de Finques de Catalunya i el Consell de Cambres de Catalunya.

Incompliment de la llei estatal

En el seu escrit d'al·legacions, els representants del sector immobiliari se centren a argumentar especialment "l'incompliment del procediment" establert a la llei d'habitatge estatal que suposa el fet d'exigir el control de preus del lloguer com a única mesura per reduir els desequilibris entre l'oferta i la demanda, "renunciant a l'actuació dels poders públics" per solucionar l'accés a l'habitatge.

També apunten que la Generalitat no acompanya la proposta de cap memòria justificativa dels 140 municipis declarats com a zones de mercat residencial tensat (ZMRT), tal com exigeix la llei. De la mateixa manera, troben a faltar un pla específic amb les mesures necessàries per corregir el desequilibri entre l'oferta i la demanda, ja que l'objectiu de la declaració de ZMRT no és, per si mateix, controlar el preu del lloguer sinó orientar les actuacions públiques en matèria d'habitatge.

Els promotors també assenyalen que la resolució de la Generalitat estableix que el sistema d'índex de preus de referència a aplicar a Catalunya és l'elaborat per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, quan la llei estatal recull que l'índex que cal utilitzar l'ha d'elaborar el ministeri de Transports, que és el responsable també de la cartera d'habitatge.

El sector també es queixa que l'acord de declaració de ZMRT de 140 municipis catalans, on viu el 80,6% de la població, s'ha elaborat sense haver consultat ni informat els ajuntaments d'aquestes localitats, cosa que "vulnera el principi d'autonomia local".

stats