Societat 07/09/2015

Hisenda tindrà l'última paraula sobre la quota de refugiats que acceptarà Espanya

Margallo assegura que l'Estat farà el possible per acollir la "quota màxima" d'asilats, però que això depèn dels recursos que es destinin que garantir-los una "vida digna"

Ara / Agències
2 min
Sáenz de Santamaría ha presidit aquest dilluns a la Moncloa la reunió interministerial per abordar la crisi dels refugiats / EFE

Madrid / TeheranQuants refugiats acollirà Espanya? Segons fonts comunitàries: 15.000. Fa només una setmana el govern de Mariano Rajoy intentava posar "límits a la solidaritat" i rebaixar les xifres als 3.000 establerts, però després de la publicació de la imatge de l'Ailan Kurdi, el nen sirià de tres anys mort en una platja turca, el govern espanyol s'ha vist forçat a canviar d'opinió davant de la pressió ciutadana. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha presidit aquest migdia una reunió interministerial a la Moncloa per decidir la quota que accepta Espanya després de la insistència de Brussel·les i definir com es destinen els recursos. Està previst que dimarts al migdia es reuneixin a Madrid govern espanyol i representants de les comunitats en la sectorial d'Immigració, al ministeri de Treball, per ajustar quants asilats acull cada autonomia. La Generalitat ja ha avançat que podria rebre'n 2.000 i ha instat el govern de Mariano Rajoy a no regatejar les quotes que fixi la UE.

Però qui tindrà l'última paraula per decidir quina xifra acull finalment l'Estat serà el ministeri d'Hisenda. Així ho ha avançat el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, de visita oficial a Teheran. "Qualsevol compromís d'acollida de refugiats ha d'anar acompanyat de la incorporació de recursos i mitjans necessaris per proporcionar-los una vida digna", ha dit durant una roda de premsa amb el seu homòleg iranià, Mohamad Iavad Zarif, al ministeri d'Afers Exterios de Teheran. Maragallo ha assegurat aquest dilluns que Espanya farà l'esforç que sigui necessari per assumir "la quota màxima" de refugiats que pugui i que espera que la Comissió Europea faci una proposta "integral i comprensiva". D'aquesta manera, el govern espanyol s'escuda ara en l'austeritat per limitar l'acollida de refugiats.

Segons fonts comunitàries, tant Alemanya com França i Espanya assumirien gairebé el 60% d'asilats, la majoria dels quals es troben a hores d'ara a Grècia, Hongria i Itàlia. Està previst que la Comissió Europa proposi dimecres als països membres el repartiment de 120.000 refugiats més, els quals se sumaran a les 32.256 persones que els estats ja es van comprometre a collir el juliol. La gran incògnita, ara per ara, és si els socis acceptaran un sistema de quotes obligatòries.

Rajoy, "traumatitzat" per la crisi

Des del PP es mostren ambigus sobre el número total de refugiats que pot acollir Espanya, fent notar, aixo sí, que països del centre i l'est d'Europa posen pegues a incrementar les quotes de refugiats sirians. El portaveu popular Pablo Casado ha assegurat que Rajoy ha dit estar "traumatitzat" per la situació dels refugiats.

stats