BARCELONA
Societat 15/10/2019

Fer l’hora del pati al parc per evitar l’amiant

El Consorci contractarà monitors a l’Escola 9 Graons que portin els nens fins al nou espai

Maria Ortega
3 min
Fer l’hora del pati al parc per evitar l’amiant

BarcelonaTenen entre dos i cinc anys i avui serà el quart dia consecutiu que es queden sense pati. No perquè algú hagi optat per un mètode educatiu estricte o perquè la meteorologia sigui adversa, sinó perquè són alumnes de l’escola pública 9 Graons, de l’Eixample de Barcelona, que divendres va decidir tancar part de les seves instal·lacions per la proximitat d’una teulada d’amiant degradada. Des de llavors cap alumne no ha sortit al pati, ni està previst que hi surtin els pròxims dies. Les famílies i l’escola van ratificar dilluns en una reunió que mantindran el pati tancat fins que no tinguin garanties que el risc de sortir-hi és zero, però van acordar mesures per assegurar el benestar de les criatures: no aniran al pati, però sí als parcs que hi ha al passeig de Sant Joan, que queda molt a prop de l’escola. I el Consorci d’Educació, que va enviar representació a la reunió de famílies -també ho va fer l’Ajuntament-, ja ha compromès una partida extraordinària per poder pagar el sou dels monitors que acompanyaran els alumnes de l’escola, de P3, P4 i P5.

El centre funciona en mòduls prefabricats des del 2017 a la confluència dels carrers Rosselló i Roger de Flor i les famílies van alertar dels fets la setmana passada després de consultar experts que els van diagnosticar que la degradació de la teulada podria deixar anar fibres i, per tant, ser un risc per a la salut. Recelaven del fet que la ubicació de l’escola s’hagués decidit sense tenir en compte el risc que podia suposar la teulada del pàrquing veí, que, de fet, entra com un queixal al pati. Des de l’inici de l’escola, el 2017, els havien dit que estava previst expropiar aquest espai per ampliar el pati, però això encara no ha passat ni ningú els ha ensenyat cap informe que descarti el risc per a la salut dels infants.

Solucions a mitjà termini

El dels monitors no va ser l’únic compromís de les administracions en la trobada de dilluns. Després d’admetre que les coses amb l’Escola 9 Graons no s’han acabat de fer bé, representants del districte de l’Eixample va informar, d’entrada, que ja s’han agafat mostres per fer un informe ambiental de la situació. Un estudi que, com destaquen les famílies, serà orientatiu perquè les mostres no s’han agafat de la mateixa teulada, que és una propietat privada. Els resultats de l’anàlisi s’esperen per a finals de setmana i l’Ajuntament també s’ha compromès a prendre mesures que garanteixin que la coberta no desprèn fibres. “Fins que no cobreixin d’alguna manera la teulada d’uralita o la retirin del tot, els nostres fills no sortiran al pati”, explica César Sánchez, de l’AFA, que deixa clar que no consideraran conclusius els resultats de l’estudi ambiental.

Fonts del Consorci expliquen que es van comprometre a estudiar solucions a mitjà termini, com ara cobrir la coberta amb algun producte fixador. Des del districte de l’Eixample han explicat a aquest diari que els tècnics estan treballant en la situació de l’escola “amb la màxima velocitat” per decidir quines mesures han de prendre. Però que el primer pas és, precisament, aconseguir fer la inspecció des de dins del pàrquing. El pla de treball que es decideixi l’haurà d’aprovar el departament de Treball, com es fa sempre que hi ha un procediment amb amiant. Defensen que la situació de l’escola s’ha considerat de màxima prioritat.

stats