Societat 27/02/2013

Ikea també es queda sense 'hot dogs'

Dos dies després de retirar les mandonguilles, la multinacional sueca deixa de vendre salsitxes de Frankfurt, davant la sospita que també contenen carn de cavall

Agències
2 min

BarcelonaDilluns van ser les mandonguilles, un dels seus productes més populars. I aquest dimecres ha arribat el torn d'un altre dels 'best-sellers' d'IKEA: els 'hot dogs'. La multinacional sueca ha anunciat que ha retirat de les botigues les salsitxes de Frankfurt, després que les últimes anàlisis provessin que entre un 1 i un 10% dels productes del proveïdor d'Ikea contenen restes de carn de cavall.

Si les mandonguilles són el plat més popular dels restaurants d'Ikea, els 'hot dogs' dominen a la cafeteria. Són tan demandats que totes les botigues els venen en quioscos ubicats just al davant de les línies de caixes. Cada any se'n venen milions arreu d'Europa. Des d'aquest dimecres, ja no se'n poden comprar a les botigues que el grup té a l'estat espanyol, França, la Gran Bretanya, Irlanda i Portugal.

El motiu de la retirada és la comprovació que Dafgård, el productor que subministra productes carnis al grup, ha donat positiu en les anàlisis que s'estan fent per detectar la presència de carn de cavall. "Hi ha unes restes de carn equina basades en diversos centenars de resultats de proves. Després de consultar amb el nostre subministrador suec, Ikea ha decidit ampliar la retirada d'altres productes carnis del proveïdor", ha informat la cadena en un comunicat.

L'anunci arriba poques hores després que l'Agència Nacional per a l'Alimentació sueca va confirmar que s'han trobat restes de carn equina en mandonguilles i altres productes de Dafgård, en una proporció d'entre l'1 i el 10%. La cadena sueca va suspendre dilluns de forma preventiva la venda de mandonguilles de totes les seves botigues i restaurants d'Europa, així com de països com Tailàndia i Singapur, després de saber que les autoritats de la República Txeca havien trobat carn equina en aquests preparats. Dafgård produeix mandonguilles per a la major part de les divisions d'Ikea a Europa, excepte les d'alguns països com Noruega o Suïssa, que recorren a proveïdors locals.

L'any passat Ikea va facturar 1.300 milions d'euros en els seus restaurants, fet que suposa el 5% dels seus ingressos.

Des que al gener va saltar l'escàndol de la presència de carn de cavall en productes alimentaris preparats i hamburgueses al Regne Unit, s'han detectat en gairebé tots els països europeus desenes de productes etiquetats fraudulentament com a exclusivament de boví quan contenien carn equina.

stats