Catalunya no troba places per acollir els més de 300 menors migrants sols

Drets Socials admet que en alguna ocasió els nois han de dormir a la comissaria

ARA
2 min
Menors migrants rescatats d'una pastera prop de Canàries recentment

BarcelonaEl departament de Drets Socials ha admès aquest dijous que li costa trobar places per als menors migrants que arriben sols a Catalunya. El motiu és que hi ha hagut un repunt d'arribades en els últims mesos d'adolescents provinents de països subsaharians i del Marroc que arriben a terres catalanes, una gran part dels quals venen de les Canàries.

Segons les dades del departament que dirigeix Carles Campuzano, a finals de gener s'havien comptabilitzat 359 nous casos de nens i adolescents acollits per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), el 98,1% dels quals són homes. Més de la meitat d'aquests menors, el 52,4%, tenen 17 anys, un altre 35,3% en tenen 16 i el 8,4%, 15. Pel que fa als de 14 anys o menys no arriben al 4% en total.

Des d'octubre del 2023, el flux d'arribades a Catalunya ha anat a l'alça i, així, si a l'octubre van ser 294, al desembre ja eren 308, el doble (184) dels que van arribar el mateix mes de l'any anterior 2022, i el gener d'aquest any, 359.

A causa de l'arribada de més joves i nens, molts d'ells procedents de les Canàries, des d'on es distribueixen a tot l'Estat, a Drets Socials li costa trobar places als centres i tot el procés va més lent perquè "el sistema d'atenció a la infància està tensionat", han reconegut les mateixes fonts. Per això, també, alguns d'aquests nens i joves passen una nit o dues a llocs com comissàries, en casos excepcionals, segons les mateixes fonts, abans d'ubicar-los en un centre concret.

La majoria a Girona i Lleida

La meitat dels joves han estat traslladats a centres d'acollida situats a les demarcacions de Girona (29%) i Lleida (24,7%), mentre que a altres espais de les comarques de Barcelona s'hi han acollit el 14,7%; a les de Tarragona, el 10%; a l'àrea metropolitana de Barcelona, 8,2%; a les Terres de l'Ebre, 7,2%, i a Barcelona ciutat, 6,1%, segons informa Efe.

El departament ha recordat que han "seguit obrint centres i recursos per a joves de més de 18 anys, per donar sortida a aquests nois quan arriben a la majoria d'edat" i que no quedin fora del sistema sense cap ajuda. 

stats