Immigració

Frontex amenaça amb marxar d'Espanya i suspèn operacions a la frontera

Interior habilitarà una nova sala per a sol·licitants d'asil a Barajas davant l'amuntegament que s'hi viu

3 min
Un vaixell  de l’agència europea Frontex al port de Mitilene,  a l’illa grega  de Lesbos, en una imatge del 2018.

MadridL'agència europea de fronteres, Frontex, ha amenaçat amb marxar d'Espanya i deixar de vigilar el mar d'Alborán i les Canàries per interceptar les embarcacions amb migrants que volen entrar irregularment en territori espanyol. Segons ha avançat aquest dijous El País, el motiu d'aquesta desavinença amb l'executiu espanyol és la resistència de Madrid a subscriure el pla operatiu proposat per aquest organisme de la Unió Europea. De moment, els vehicles que fa servir Frontex s'han quedat a port i des d'ahir dimecres tot l'operatiu s'ha suspès de manera provisional, a l'espera del moviment espanyol.

El ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que la qüestió que ha fet suspendre l'operatiu és de caràcter "tècnic", i ha confiat que estigui resolta "en hores més que en dies". La disputa, ha detallat, radica en una modificació en matèria de protecció de dades dins de Frontex. En declaracions des de Brussel·les, on ha assistit a una reunió informal de ministres de l'Interior de la UE, Marlaska ha tret ferro a la manca d'acord i ha defensat que "no es tracta d'una qüestió significativa" sinó de "gestió ordinària dins la pròrroga dels plans d'actuació".

Marlaska ha ressaltat que la relació de Frontex amb Espanya és "estreta, positiva i de confiança mútua" encara que les converses s'estiguin allargant més enllà del termini fixat. En la mateixa línia, Frontex ha remarcat que es tracta d'un fet "comú" i ha valorat la cooperació mantinguda fins al moment amb l'Estat. Si bé l'agència ha remarcat que la desavinença no suposa la fi de les operacions, la manca d'acord sí que deixa en l'aire de moment la feina dels agents desplegats a la frontera espanyola. El govern canari ja ha fet arribar la seva "preocupació" a Interior i ha instat Marlaska a resoldre-ho, ja que la situació "crítica" a Canàries fa que la col·laboració amb Frontex sigui "essencial".

El col·lapse a Barajas

Aquest no és l'únic front obert que té el ministeri de l'Interior en relació amb la gestió migratòria. Segons denuncien organitzacions d'ajuda als refugiats, fa mesos que hi ha sobreocupació a les sales d'atenció a sol·licitants d'asil de l'aeroport de Barajas de Madrid. Actualment, s'hi amunteguen unes 400 persones i la Creu Roja hi ha deixat de donar assistència temporalment per la insalubritat i la falta de recursos. Fa unes setmanes es va detectar una plaga de xinxes.

El director de migracions de Creu Roja, José Javier Sánchez, justifica l'aturada per la "situació molt límit" a la qual s'ha arribat pel fet que s'hagi "excedit de molt" la capacitat d'ocupació. L'organització no tornarà a l'activitat "fins que es tornin a donar les condicions mínimes" per desenvolupar la seva feina d'atenció psicosocial i acompanyament de les persones que esperen en aquest espai tancat que es resolgui la seva sol·licitud. Mentrestant és el ministeri de l'Interior qui ha assumit aquesta tasca d'assistència bàsica i també de neteja.

La Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) ha denunciat que s'estan vulnerant drets fonamentals i ha reclamat que s'autoritzi l'entrada excepcional en territori espanyol de les persones sol·licitants d'asil per donar-los una cita i formalitzar la seva petició. La resposta d'Interior ha estat anunciar que habilitarà una nova sala, que se sumarà a les tres que hi ha actualment. La coordinadora estatal de l'àrea jurídica de CEAR, Elena Muñoz, explica en una conversa amb l'ARA que això no resol el problema de fons i demana "mesures estructurals".

Des de CEAR expliquen que no s'estan respectant els terminis que fixen les directrius europees per registrar les sol·licituds, que són d'entre 3 i 10 dies. Al desembre, explica CEAR, els retards en la formalització de les peticions va arribar fins als 18 dies. El Defensor del Poble, que va visitar les instal·lacions fa uns dies, també ha exigit al govern espanyol que garanteixi unes condicions dignes i, per la seva banda, el Sindicat Unificat de Policia ha reclamat mesures per posar fre a aquestes arribades. El sindicat policial vol exigir visats de trànsit a ciutadans del Marroc per evitar que aprofitin l'escala a l'Estat per sol·licitar asil. El govern espanyol ja aplica la mesura a persones d'origen kenià i senegalès.

stats