Societat 20/08/2019

“Vencerem aquesta bèstia”

El foc de Gran Canària afluixa però ja ha calcinat més de 12.000 hectàrees

Ara
2 min
“Guanyarem
 Aquesta bèstia”

BarcelonaL’incendi de Gran Canària no para de créixer, però aquest dimarts, per primer cop, els equips d’emergència van començar a parlar de bones notícies. El foc que va començar a cremar dissabte ja ha calcinat més de 12.000 hectàrees i ha obligat a evacuar 10.000 persones, algunes de les quals ja van començar a tornar ahir a casa seva.

Les condicions meteorològiques i la feina dels serveis d’extinció -especialment la dels mitjans aeris- han obert la porta a l’optimisme, i sembla que ja ha començat la fase de contenció dels dos flancs que mantenen viu el foc. Si no fallen les previsions dels tècnics, demà ja podria estar estabilitzat. L’altra bona notícia de la jornada és que el vent que va bufar dilluns a la nit va evitar que les flames entressin a la reserva natural d’Inagua, que era un dels principals riscos, segons va explicar el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres. “Guanyarem aquesta bèstia”, va assegurar ahir.

La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, va sobrevolar l’illa i va reconèixer que “la zona està devastada”. L’incendi havia assolit ahir un perímetre de 78,8 quilòmetres. Malgrat això, Robles va assegurar que “les notícies són positives gràcies a l’enorme esforç de tots els efectius”. També va destacar que no s’han hagut de lamentar danys personals i que els danys materials han sigut menys dels previstos. Pel que fa als danys ecològics, això sí, Robles va reconèixer que són importants.

La ministra també va recordar que es tracta de l’incendi més greu registrat a Espanya durant aquest any. De fet, segons les dades del ministeri d’Agricultura recollides per l’agència Efe, es tracta de l’incendi forestal més important des del 2012. A l’arxipèlag canari, en canvi, es tracta de l’incendi més violent des del 2007. Les 12.000 hectàrees ja cremades representen el 20% de tota la superfície que s’ha cremat a l’Estat durant aquest 2019. En comparació, el que va cremar a la Ribera d’Ebre durant el mes de juny va calcinar 5.050 hectàrees, segons el balanç final del departament d’Agricultura de la Generalitat, i va ser el més violent d’aquest any a Catalunya.

La Guàrdia Civil continua investigant les causes de l’incendi. En les últimes setmanes se n’han produït dos més a l’illa. El primer va ser per una imprudència, i el segon, que va començar a la zona de Telde, podria haver estat intencionat, segons els primers indicis. Torres va demanar al govern espanyol que mantingui els efectius a l’illa, ja que la setmana vinent tornaran a pujar les temperatures.

Primers retorns a casa

Dimarts 700 de les 10.000 persones que han estat evacuades des de dissabte per culpa de l’incendi ja van començar a tornar a casa. Fins al moment s’han hagut de desallotjar els veïns de 10 municipis, gairebé la meitat dels 21 que hi ha a l’illa. Es desconeix encara el nombre d’edificacions afectades, que podria superar les 2.100, segons l’estimació del president del Cabildo de Gran Canària, Antonio Morales, en una entrevista a la Cadena SER. Algunes d’aquestes edificacions són habitatges, però moltes són petites construccions on els agricultors guarden estris per treballar la terra.

stats