Emergència social

Incendi en una zona de barraques a Montcada i Reixac: "En lloc de 30 evacuats podrien ser 30 morts"

És el mateix assentament on el gener del 2022 van morir dues persones i que espera "solucions" d'un pla públic contra el barraquisme

4 min
Alguns dels evacuats de l'assentament incendiat a Montcada

Montcada i ReixacPodria haver estat una desgràcia, una més. "En lloc de 30 evacuats podrien ser 30 morts", diu Bartolo Egea, alcalde de Montcada i Reixac als afores de l'assentament de barraques i horts del costat del riu Besòs, on aquesta matinada hi ha hagut un incendi. És la mateixa zona on el gener del 2022 va morir una parella asfixiada pel foc d'una estufa a l'interior del seu precari habitatge. Arran d'aquelles dues morts les administracions catalanes van conjurar-se per fer un pla per netejar l'àrea, que es va començar a ocupar a la dècada dels 70 amb casetes i horts, però que per la necessitat social i la passivitat pública s'ha convertit en un barri precari, sense llum ni aigua. Dos anys després el foc no ha causat víctimes mortals, però sí que ha posat en evidència la lentitud a l'hora de posar fil a l'agulla. D'aquí el crit de l'alcalde de la ciutat vallesana: "La Generalitat s'ha de posar les piles", ha reclamat, perquè la problemàtica social, urbanística i mediambiental que conflueixen en aquest assentament supera la capacitat del municipi, assegura.

L'avís de l'incendi l'han donat els mateixos veïns, que han alertat els Bombers i no han tingut temps per res més. Han sortit corrents, vestits amb els pijames i han anat cap a la carretera de la Roca per resguardar-se de les flames. "Mira, el Juan no ha pogut agafar ni uns mitjons, tot ha anat molt de pressa", afirma una veïna a primera hora del matí, tapada amb una de les mantes que els han ofert per resguardar-se del fred, intensificat pel vent persistent. La majoria dels afectats han rebutjat l'oferiment de passar la nit en un poliesportiu de la ciutat i s'han estimat més quedar-se allà, pendents de les notícies que els feien arribar. Els que han tingut més sort o hi han pensat han agafat els cotxes, que també serveixen de refugi. Fins a les portes de l'assentament hi han arribat els serveis socials municipals, la Creu Roja i personal del CUESB, el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona, per fer una primera atenció del més bàsic: menjar, brou calent, aigua, etc.

Però més que per menjar els veïns estan nerviosos perquè ja fa hores que han deixat casa seva. Un cop extingit el foc i amb la garantia que no hi havia risc, les famílies afectades han tornat a casa seva i, segons l'Ajuntament, cap d'elles necessitarà ser reallotjada. Encara no s'ha determinat la causa ni l'origen de l'incendi, però no es descarta que s'hagués iniciat en uns cotxes aparcats en un dels patis de les cases i s'hagués escampat gràcies al vent i a la gran quantitat de materials inflamables que s'ha trobat al seu pas, com pneumàtics o plàstics.

Fum a la zona cremada
Residents davant d'un camió de Bombers
Mossos i bombers en un dels accessos a l'assentament incendiat

En una rotllana improvisada, un grapat de veïns comenten el que han viscut hores abans. No volen identificar-se i asseguren que estan farts de "viure com rates" i que "a ningú li importi". Del pla del 2021 en saben poc. Fa un any els tècnics van arribar al poblat i van fer preguntes per saber qui vivia a cada barraca, si eren propietaris del terreny i quines necessitats tenien. La fotografia d'aquell estudi va censar 142 persones, entre les quals 25 menors d'edat, i 420 barraques, entre les que es fan servir com a habitatge habitual i les de cap de setmana. "Aquestes dades poden haver quedat desfasades i segurament ara hi ha més gent vivint-hi", apunta l'alcalde.

Responsables municipals i de la Generalitat parlant amb els Bombers
Residents de l'assentament al costat dels vehicles d'emergències
Dos bombers en un dels accessos a l'assentament

També ha vingut a visitar la zona el delegat de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs, que ha confirmat que els cinc estudis compromesos entre totes les administracions (Generalitat, Àrea Metropolitana de Barcelona, Consorci del Besòs i Ajuntament de Montcada) ja s'han acabat i ara s'està pendent de l'aprovació del pla de treball, que ha de plantejar "les solucions", i que tot just es preveu encarregar la setmana vinent. El projecte té com a objectiu final l'eliminació de l'assentament, entre la llera del Besòs i la carretera de la Roca del Vallès, per recuperar la zona com a corredor ecològic. Només per a la neteja de les barraques i descontaminació del terreny es calcula que faran falta tres milions d'euros.

Però abans de la neteja caldrà trobar una solució per als residents de les barraques, alguns dels quals fa anys que hi estan empadronats. Sense els subministraments bàsics, els veïns han anat condicionant les cases com han pogut, així que al costat d'una barraca precària n'hi pot haver una amb més comoditats. A més, també hi ha persones que tenen en aquesta zona terrenys de la seva propietat per fer horts, o hi tenen magatzems.

877 avisos pel fort vent

Fins a les quatre de la tarda el telèfon d'emergències 112 han rebut 8777 avisos a causa del vent que afecta Catalunya. La majoria corresponen a arbres o elements urbans caiguts. En concret, s'han registrat 332 trucades procedents del Barcelonès, 148 del Vallès Occidental i 85 del Baix Llobregat. Per municipis, la ciutat de Barcelona és la que ha concentrat un nombre més gran de trucades, 288 del total, seguida de Sant Cugat del Vallès, amb 39. En les darreres hores, un dels incidents més destacables per les fortes ratxes de vent ha estat la caiguda d'un arbre a la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona, que no ha causat ferits.

El temporal de vent es preveu que segueixi afectant el país fins diumenge. Per aquest motiu, Protecció Civil manté encara activada la fase d'alerta del Pla Especial d'Emergències per Risc de Vent a Catalunya (Ventcat) i demana precaució. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu ratxes de 40 quilòmetres per hora a tot el territori i especialment a Barcelona, Tarragona, Lleida i a la Catalunya Central. En alguns punts s'assoliran els 70 quilòmetres per hora i velocitats superiors. Aquesta matinada al Puig Sesolles, al Vallès Oriental, s'han registrat ratxes de 138,2 quilòmetres per hora.

stats