Habitatge
Societat Habitatge 11/04/2022

El Govern abordarà el barraquisme a la llera del Besòs amb una comissió tècnica

Cervera ha anunciat que destinaran uns 100.000 euros per fer una diagnosi inicial de les gairebé 600 barraques de Montcada

3 min
Barraques a la llera del riu Besòs a Montcada i Reixac.

BarcelonaA banda i banda del riu Besòs, al seu pas per Montcada i Reixac, hi ha gairebé 600 barraques amb desenes de persones que hi fan vida de manera habitual, entre les quals també hi ha nens. Així ho ha explicat l'alcaldessa del municipi, Laura Campos, després de fer una visita a la zona amb la consellera de Drets Socials, Violant Cervera. Davant d'aquesta situació, el Govern ha anunciat la creació d'una comissió tècnica per abordar aquesta situació amb l'objectiu "d'ajudar a revertir aquesta problemàtica", i per aconseguir-ho, ha dit la consellera, "el barraquisme s'abordarà des de tots els fronts que es requereixen i des de la transversalitat".

Cervera també s'ha compromès a destinar uns 100.000 euros per fer un diagnòstic de la situació de cada una d'aquestes barraques i famílies que permeti començar a buscar solucions de vida dignes. L’estudi recopilarà informes sobre la situació i la topografia de la zona i elaborarà un cens tant de les persones que hi viuen com de les activitats que hi fan. L’òrgan tècnic que es crearà estarà coordinat per la Delegació de la Generalitat a Barcelona, que té l’encàrrec de Drets Socials de fer la diagnosi i posteriorment el pla d’acció, i en formaran part tant els ajuntaments afectats com les entitats supramunicipals, el teixit social i la Generalitat (amb la implicació dels departaments d'Acció Climàtica; Drets Socials; Salut; Educació; Empresa i Treball; Igualtat; Interior, i Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori). 

"És la primera vegada que l'administració es posa al nostre costat, i estem molt agraïts", ha dit l'alcaldessa Laura Campos, que ha assenyalat que, a nivell econòmic, "la problemàtica del barraquisme a la llera del Besòs sobrepassa la capacitat del consistori i també per descomptat la de la propietat dels terrenys", que són dos particulars. L'Ajuntament ha aconseguit parlar amb almenys una de les dues persones, i asseguren que està "disposada a col·laborar en tot". "Hi ha més de 400 barraques al marge dret i més de 100 al marge esquerre", ha especificat Campos. "Nosaltres vam començar una petita diagnosi i vam trobar 40 persones que hi vivien de manera habitual, entre les quals 15 menors. La nostra capacitat econòmica no ens permet fer més, per això vam demanar ajuda", admet l'alcaldessa.

Barraques a la llera del riu Besòs, a Montcada i Reixac.
Barraques a la llera del riu Besòs, a Montcada i Reixac.

La consellera Cervera ha coincidit amb Campos que ara el més important és analitzar les problemàtiques socials individuals i donar una solució habitacional a cada una d'aquestes persones. "Després ja parlarem del problema urbanístic i ambiental", ha dit Campos.

L’acord amb el Govern s’ha dut a terme durant una visita i reunió a l’Ajuntament de Montcada i Reixac, on també hi ha participat el consorci del Besòs i que s’ha celebrat abans de la visita als terrenys afectats pel barraquisme. Aquesta trobada es produeix després de l’aprovació, el 29 de març passat, de l’acord de govern pel qual el Govern s’ha compromès a impulsar una diagnosi sobre el barraquisme a la llera del riu Besòs en l’àmbit metropolità de Barcelona, amb l'objectiu de crear plans d’actuació concrets.

stats