LLUITA CONTRA LES FLAMES
Societat 18/06/2014

Els Bombers donen per controlat el foc de Tivissa

L'incendi ha arrasat més de 800 hectàrees de la Ribera d’Ebre, quasi tantes com les de tot el 2013. Tots els veïns desallotjats ja han tornat a les seves cases

Ara
2 min
El foc de Tivissa ha deixat més de 800 hectàrees cremades / EFE

BarcelonaEls bombers han controlat aquest dimecres a les 21.12 el foc que durant gairebé tres dies ha cremat a Tivissa (Ribera d’Ebre) i hi ha calcinat 830 hectàrees. Els bombers van aconseguir, aquest dimarts al vespre -19.35 hores-, estabilitzar el perímetre de l'incendi, sobretot ajudats per la pluja que va caure a mitja tarda. Avui, continuen remullant la zona. La cinquantena de persones que havien estat evacuades d'un total de 28 masos de la zona van poder tornar a les seves cases ahir al vespre.

En declaracions a Catalunya Informació, el director general de prevenció i extinció d'incendis, Ramón Parés, havia assegurat que les "variables" d'avui eren "millors" i que això havia permès reduir el nombre d'efectius a 5 mitjans aeris i 25 de terrestres. Parés, al matí ja era optimista amb la possibilitat que controlessin l'incendi en qüestió d'hores i amb què els bombers puguin deixar el foc extingit demà, o demà passat. També ha destacat que no hi ha hagut "lesionats" i que no s'han perdut "propietats". Parés ha admès que encara hi ha punts calents a la zona est del foc, i per això els bombers hi continuen treballant. Alhora, ha advertit que es preveu una "campanya" d'estiu "complicada", i ha advertit que, malgrat que aquest de Tivissa "ha vingut del cel" -provocat per un llamp, la majoria d'incendis són provocats per "la conducta dels ciutadans".

Aquest matí, la feina s'ha concentrat bàsicament en el flanc dret i la vessant nord de l'incendi, principalment al barranc de Fogassos i als paratges de Fontit i Frides. A la cua ja no hi queden flames ni punts calents, cosa que ha permès desplaçar efectius a d'altres zones del perímetre. Al flanc esquerre, sense vies de comunicació per terra, encara hi arriben unitats helitransportades dels Bombers per acabar de repassar l'àrea afectada pel foc.

630 hectàrees d’interès natural

El foc de la Ribera d'Ebre ha arrasat gairebé tantes hectàrees com les de tot el 2013, les de tot el 2011 i les de tot el 2010. Aquests tres exercicis es van tancar amb un miler d’hectàrees cremades cada any. L’excepció va ser l’any 2012, en què el gran incendi de l’Alt Empordà va calcinar 14.000 hectàrees. Un dels grans focs a les Terres de l’Ebre, el d’Horta de Sant Joan del 2009 -en què van morir cinc bombers-, va cremar-ne 1.140.

El foc de Tivissa, que va prendre una forma estreta i allargada d’uns 6 quilòmetres, va fer patir els Bombers, perquè avançava sense control i en una zona de difícil accés. De les més de 800 hectàrees calcinades, la majoria són de pi blanc i matoll, totes del terme municipal de Tivissa, de les quals 630 pertanyen a l’Espai d’Interès Natural (EIN) de les muntanyes de Tivissa-Vandellòs.

L'incendi de Tivissa marca l'inici d'un estiu complicat

La campanya d’estiu de prevenció d’incendis va arrencar com cada any el 15 de juny, el mateix dia que a Tivissa un llamp va encendre el primer gran foc de la temporada a la zona de la serra de la Creu. Una temporada que es preveu complicada per la forta calor que farà i per una vaga de bombers indefinida a partir de divendres, en protesta per les retallades.

stats