Societat 19/08/2019

Evacuats 9.000 veïns per l’incendi a Gran Canària

El foc ha calcinat 10.000 hectàrees de vuit municipis

Ara
3 min
Un home fotografia l'incendi de Gran Canària

BarcelonaL’incendi forestal que crema Gran Canària des de dissabte passat és imparable i, només dos dies després, ja afecta una superfície de 10.000 hectàrees i ha obligat a evacuar més de 9.000 persones de vuit municipis de l’illa. L’objectiu del dispositiu d’extinció és contenir el foc -que té un perímetre de 75 quilòmetres- per evitar que arribi als nuclis de població, segons va assenyalar el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres. Més de 20 carreteres estan tallades, i no es preveu que els veïns desallotjats puguin tornar a casa aviat.

La superfície afectada, que en la primera estimació vorejava les 3.000 hectàrees, s’ha més que triplicat en només 48 hores a causa de l’entrada del foc al Parc Natural de Tamadaba -declarat Reserva de la Biosfera-. Torres va explicar dilluns en una atenció als mitjans que l’afectació del paratge natural és “menor de la que s’esperava” i que el foc “avança com si fos una crema controlada”. Amb tot, va advertir, l’evolució de l’operatiu-en el qual treballen un miler de persones i 14 mitjans aeris- dependrà en gran mesura del vent i de les condicions meteorològiques. La baixada previsible de les temperatures i un increment de la humitat, de fet, afavoririen l’extinció del foc. El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va assegurar que les pròximes hores seran “crucials” i va detallar que es tracta d’un dels desplegaments més importants que s’han fet mai a les Illes Canàries.

Zona escarpada i molt verda

L’orografia de les illes Canàries occidentals tampoc no està fent gens fàcil les tasques d’extinció, segons l’enginyer tècnic forestal i funcionari del Cabildo de Gran Canària, Javier Blanco, que descriu l’illa com a “escarpada i amb molta vegetació”. A hores d’ara, ja es pot afirmar que l’incendi ha ocasionat una “catàstrofe ambiental sense precedents” i, en una primera valoració, es calcula que el foc ja afecta més de 150 espècies vegetals terrestres, com l’arbust Tanacetum ptarmiciflorum, que és endèmic de les Canàries i que està en perill d’extinció en estat salvatge. Amb tot, Planas va destacar que la prioritat de l’operatiu d’extinció és evitar la pèrdua de vides humanes.

A la zona d’Agaete i La Aldea, on hi ha el Parc Natural de Tamabada, només es pot actuar amb mitjans aeris pel risc elevat que els vehicles terrestres quedin atrapats en el foc. El ministre d’Agricultura espanyol va anunciar que, als mitjans aeris que treballen en l’extinció, s’hi afegirà un avió especialitzat en la coordinació de dotacions que operen en l’aire, la qual cosa permetrà més seguretat i eficàcia en les tasques de llançament d’aigua sobre el foc. També arribarà a l’illa un dron d’última generació per captar imatges nocturnes en directe i conèixer amb exactitud la situació sobre el terreny.

Des de dilluns, els esforços es concentren sobretot en contenir l’avanç del foc cap als municipis d’Agaete i La Aldea, el front més complicat, així com cap a Tejeda, on el foc es manté actiu tot i els esforços, segons va indicar el cap de servei de la direcció general de Seguretat del govern canari, Florencio López. El foc a les zones habitades està contingut, segons va informar el president de les Canàries. Si bé encara és aviat per avaluar els danys ocasionats als habitatges i el reconeixement dels immobles es farà “més endavant”, Torres sí que va avançar que a Tejeda, per exemple, no s’ha cremat cap casa.

stats