Controlat el foc de la Pobla de Massaluca, el primer ensurt de l'onada de calor

L'incendi de la Terra Alta calcina 75 hectàrees i els bombers actuen en una trentena de focs a tot Catalunya

Oriol Gracià
3 min
Un hidroavió durant les tasques d'extinció de l'incendi de la Pobla de Massaluca.

La Pobla de MassalucaTrenta-un graus, cel clar amb una mica de calitja i vent suau. Aquest vespre, la posta de sol ha sigut més tranquil·la que no s'esperava a la Pobla de Massaluca, a l'extrem nord de la comarca de la Terra Alta. "Per sort les tempestes seques que s'entreveien mirant cap a l'Aragó, amb vents calents i molta activitat elèctrica, s'han dissipat. Els llamps haurien pogut potenciar el comportament erràtic de l'incendi i posar en perill el dispositiu per controlar-lo", comenta alleujat el cap de Bombers de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Ricard Expósito. Unes hores abans, a primera hora de la tarda, el pronòstic no era tan esperançador. Per sort, després d'aconseguir estabilitzar el foc la matinada de dijous, aquest divendres matí els bombers han anunciat que ja tenen l'incendi controlat.

A les 14.11, els bombers han rebut l'avís de foc a la banda esquerra de la carretera que uneix la Pobla de Massaluca amb Faió (ja dins la comarca del Baix Aragó-Casp), a tocar de l'estació de tren de línia R15, entre la cua de l'embassament de Riba-roja i la desembocadura del riu Matarranya a l'Ebre. En poca estona, el foc ha crescut fins al Tossal d'Almatret, dins una zona PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural). Ni la previsió meteorològica amb tempestes i més vent, ni la temperatura que al migdia s'ha enfilat fins als quaranta graus, ni l'extrema sequera que pateix aquest racó de l'extrem interior de Catalunya convidaven a l'optimisme. "Ha sigut un ensurt, perquè quan he vist el foc per primera vegada tot pintava molt malament. Cremava a contravent i el foc havia agafat una amplitud que feia por", confessa l'alcalde de la Pobla de Massaluca, Antoni Ferré.

"Inicialment la situació era preocupant, amb un comportament del foc atiat per la baixa humitat i vegetació seca. Però estem molt contents d'haver assolit l'objectiu: hem evitat que saltés el Matarranya cap a Aragó, que implicava la crema potencial de 1.200 hectàrees. Hem aconseguit que a hores d'ara (les vuit de vespre) només hagin calcinat unes 75 hectàrees", explica Expósito. En l'operatiu hi han participat 115 bombers, una vintena de vehicles d'aigua, catorze mitjans aeris provinents de Catalunya i també de l'Aragó. La proximitat de l'embassament de Riba-roja i del mateix riu Matarranya ha facilitat l'aprovisionament d'aigua. A dos quarts de nou, el foc s'ha donat oficialment per estabilitzat i aquest divendres matí els bombers ja anunciat que el tenen controlat. Els mossos han evacuat una vintena de clients del càmping Portmassaluca, que s'han traslladat al poliesportiu de Faió.

Trenta-cinc serveis a tot Catalunya

El foc de la Pobla de Massaluca ha sigut el més destacat dels que avui s'han hagut de sufocar arreu del país. Els bombers han fet més de trenta sortides per apagar petits incendis, per sort, de molt petita envergadura. Cap a un quart de set de la tarda, els bombers han donat per extingit un incendi al Figaró-Montmany, al Vallès Oriental. Abans, havien donat per estabilitzat un incendi que cremava vegetació agrícola a Santa Maria de Miralles, a l'Anoia. També s'han declarat incendis a Almatret (al Segrià), a Vilaplana (a la Baronia de Rialb, a la Noguera) i a Vimbodí (a la Conca de Barberà). "L'estabilització del foc de la Pobla de Massaluca ens permetrà poder encarar la jornada de demà amb més tranquil·litat, perquè podrem alliberar efectius de cara a un divendres que a Catalunya pot ser tant o més complicat que la jornada d'avui", diu Ricard Expósito

L'alcalde de la Pobla de Massaluca reconeix que encara és aviat i agosarat parlar de l’origen del foc, però no descarta que “pugui estar relacionat amb els trens de la R15, perquè no seria la primera vegada que un tren genera guspires”. De fet, just abans de Sant Joan, el pas d’un tren per la línia R15 al municipi riberenc de Garcia va provocar tres focs que van desencadenar una queixa formal de l’Ajuntament a Adif per demanar explicacions.

Una part de la superfície afectada pel foc a la Pobla de Massaluca.

La Pobla de Massaluca és una de les 279 poblacions de Catalunya on s’apliquen les restriccions que el Govern ha imposat a la meitat del país –24 comarques– durant cinc dies per l’onada de calor. Es considera que és la pitjor setmana pel que fa al perill de focs dels últims 18 anys. Aquest risc ha fet que els bombers hagin apagat desenes de petits focs en poques hores des del matí i fins a la tarda. Un dels que ha encès les alarmes s’ha declarat al Figaró-Montmany, al Vallès Oriental, a prop de la piscina municipal. Ha obligat a desallotjar una masia tot i que al final només ha afectat 0,2 hectàrees. Els bombers ja l’han donat per extingit i han explicat que hi havien enviat una vintena de dotacions per evitar la simultaneïtat d’incendis i perquè tenia molt de potencial per cremar una zona complicada.

stats