El foc de la Conca de Barberà afecta 1.000 hectàrees

Els Bombers esperen estabilitzar diumenge l'incendi de Ventalló, que ha cremat 50 hectàrees

Ara
4 min
Pla obert de l'incendi de Santa Coloma de Queralt amb diversos efectius treballant en la seva extinció

BarcelonaCap de setmana sense treva per als Bombers de la Generalitat, després que s'hagin declarat dos focs a primera hora de la tarda d'aquest dissabte, un a Ventalló (Alt Empordà) i un altre a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà). Això ha obligat els Bombers a "mobilitzar i redistribuir un alt volum de recursos". En fer-se fosc, els mitjans aeris s'han retirat de les tasques d'extinció dels dos incendis i els Bombers han continuat treballant amb els efectius terrestres. Els dos focs estan descontrolats.

El primer afecta unes 1.000 hectàrees i té potencial per cremar-ne fins a 5.000, segons els càlculs dels Bombers. Segons han explicat la delegada del Govern al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès, i el cap de la regió dels Bombers de la Generalitat, Albert Ventosa, la situació és "molt crítica". "Estem preocupats per l'impacte que pot tenir a l'entorn. Podem anar a un incendi molt més gran", ha advertit Ventosa.

El foc crema des de les 15.18 h a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) i hauria començat a prop del quilòmetre 25 de la carretera C-241d. L'alcalde de Santa Coloma, Ramon Mullerat, ha apuntat la possibilitat que l'incendi hagi començat per una burilla encesa, ja que s'ha originat "al costat de la carretera". El foc ha progressat ràpidament per camps de sembrat en direcció est, i ha saltat la carretera T-201, cremant zona forestal i terreny agrícola. El foc evoluciona cap a l'est, cap a l'Anoia, i el vent molt sec i calent no ajuda gens en les tasques d'extinció. A més, des que s'ha fet fosc ja no es pot comptar amb els 13 mitjans aeris que hi han treballat. S'hi quedaran 84 dotacions terrestres amb 239 bombers.

A banda del nucli anoienc de Bellprat, on el foc ha cremat una granja de porcs, i del poble de Sant Gallard, al municipi de les Piles (Conca de Barberà), on s'ha confinat la població, els masos aïllats de la banda de la serra de Miralles i Queralt estan a l'aguait per si calgués evacuar-los. S'ha habilitat el centre excursionista de Sant Martí de Tous (Anoia) per acollir-los arribat el cas. L'alcalde del municipi i delegat de la Generalitat al Penedès, David Alquézar, ha dit que se'ls han preparat dos punts d'evacuació.

A causa d’aquest incendi, segons el Servei Català de Trànsit (SCT), estan tallades les carreteres T-201 a Santa Coloma de Queralt, la C-241d a Sarral, la B-220 i la BV-2201 a Bellprat.

Pla general d'un mitja aeri actuant a l’incendi que crema a Santa Coloma de Queralt i Bellprat.

Els Bombers han demanat a tots els pagesos de la zona de Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles que vagin a llaurar camps en aquests dos municipis per frenar l'incendi que s'ha originat a Santa Coloma. "Com més camps es puguin llaurar més fàcil serà aturar l’avanç del foc", han piulat des de l'Ajuntament de Tous, a l'Anoia.

La densa columna de fum del foc es pot veure des de molts quilòmetres, com a Igualada o Gelida.

L'altre incendi s'ha declarat a les 17.30 h a Ventalló, a l'Alt Empordà, i a escassos 20 quilòmetres d'on els Bombers segueixen intentant extingir el foc del Montgrí. Els Bombers esperen estabilitzar-lo aquest diumenge al matí. El cap de l'operatiu dels Bombers, Jordi Martín, ha explicat que ha evolucionat "favorablement" i que el cap del foc s'ha aturat. Les flames han cremat per ara unes 50 hectàrees.

Tot i això, Martín ha avisat que cal ser "molt curosos" perquè el perímetre de l'incendi no està tancat i segueix actiu. Fins que s'ha fet fosc els mitjans aeris han estat atacant el foc i després s'hi han quedat treballant unes 30 dotacions terrestres.

El foc ha començat, per causes que s'estan investigant, molt a prop de la carretera GI-624, en una zona coneguda com el Forn, que no és de difícil accés. Després, les flames han saltat la carretera i han evolucionat, empeses per la forta tramuntana, cap a les Olives i Garrigoles. No preocupen els veïns del municipi ja que el foc és prou lluny de les zones habitades.

Aquest incendi ha obligat a tallar les carreteres GI-624, la GI-623 fins a Camallera i la GI-631 a Vilopriu segons el SCT.

Incendi de vegetació forestal a Ventalló, proper a la carretera GI-624

Des de la sala de coordinació d’emergències CECAT s’està fent seguiment dels dos incendis actius i es manté el contacte amb els municipis afectats i els diversos cossos d’emergències implicats, i també s’ha activat el personal tècnic de la operativa territorial de Protecció Civil per desplaçar-se a les zones de l’incendi. Per la seva banda, Protecció Civil de la Generalitat manté en alerta el pla especial d'emergències per incendis forestals i demana a la ciutadania extremar al màxim les precaucions en el medi natural i evitar qualsevol conducta de risc. És per això que s'han tancat preventivament sis àrees naturals de Catalunya, atès que es preveuen altes temperatures, baixa humitat i fort vent durant el cap de setmana. En cas de veure foc o fum cal trucar ràpidament al telèfon d'emergències 112.

stats