Les incidències contra les persones LGTBi creixen un 18%

L'Observatori contra l'Homofòbia demana a les administracions que actuïn de manera coordinada

ARA
2 min
Amenaces al Centre LGTBI de Barcelona

Les agressions de qualsevol mena contra persones LGTBI es poden denunciar per uns quants canals. Un d'ells és a través de l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCL_H), una entitat cada cop més preocupada per un flagell que lluny, d'erradicar-se, continua creixent. Si l'any 2019 l'Observatori va registrar 160 incidències, el 2020 ja van ser 189, un 18% més, segons l'informe Estat de l'LGTBI-fòbia a Catalunya 2020, presentat aquest dilluns al Col·legi de Periodistes. A l'acte hi han assistit, entre altres, representants de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de Barcelona i del Síndic de Greuges. Des de l'1 de gener del 2021 se n'han registrat 90.

El president de l'observatori, Eugeni Rodríguez, ha apuntat que algunes de les "greus agressions" les cometen "joves adolescents que surten en manada" i ha assegurat que la seva manera de fer està "legitimada per un discurs que ve de l'extrema dreta", en referència a Vox. Rodríguez ha lamentat: "Aquesta és la seva victòria: relativitzar els drets de les persones LGTBI".

La major part de les incidències recollides s'han registrat a la demarcació de Barcelona (133), on l'observatori té més presència. A molta distància hi ha Girona (7), Tarragona (6) i Lleida (2). També hi ha hagut 37 incidències registrades de manera no presencial. Les dades evidencien que fora de Barcelona l'observatori –que se centra en l’atenció a les persones que hagin patit situacions de discriminació o agressió per raó d’orientació sexual– encara és una entitat desconeguda. Per intentar donar-se a conèixer, i poder acompanyar les víctimes d'aquestes agressions, l'informe aprofita l'avinentesa per demanar "més recursos".

La majoria en cap de setmana

El tram d’edat que més incidències ha patit, segons les dades de l'observatori, va dels 26 als 35 anys i els pitjors mesos van ser gener, juliol i agost. El 41,9% del total d’incidències es produeixen en cap de setmana, que és quan els recursos per atendre les víctimes són més minsos. Aquestes agressions es produeixen normalment al carrer. A l'espai privat destaquen les incidències registrades en els àmbits d’habitatge i laboral. L'informe també destaca que "s'observa un impacte del covid-19 a les discriminacions per canals virtuals a causa de l'augment dels casos".

El Coordinador Tècnic de l'OCL_H, Cristian Carrer, ha demanat a les administracions que treballin de manera és coordinada "per bastir estratègies compartides" i ha posat com a exemple l’Oficina per la No Discriminació de l'Ajuntament de Barcelona.

Recaptar fons per pagar una operació

Una d'aquestes agressions recents la van patir a finals de maig dues parelles d'homes gais que eren a la platja del Somorrostro de Barcelona. De sobte, un grup "molt violent" se'ls va acostar i després d'insultar-los amb crits de "maricons de merda" els van començar a colpejar i a donar puntades. Una de les víctimes va patir ferides de gravetat, amb diversos hematomes i una fractura maxil·lar. Va haver de ser operat quirúrgicament després d’haver perdut gairebé totes les dents. Els altres tres homes van patir contusions. Pocs dies més tard d'aquella brutal agressió la víctima va engegar una campanya a Gofundme per recollir diners i poder-se pagar una operació de reconstrucció amb el nom Ajuda'm a recuperar el somriure. Ja s'han recaptat més de 1.300 euros.

stats