Societat 10/12/2020

L'INE suma 18.557 morts més per covid fins al maig al còmput de Sanitat

La mortalitat puja a partir del març un 44,8% i el virus n'és la primera causa

Ara
2 min
Un enfermo es trasladado al Hospital de Bellvitge

BarcelonaEls primers cinc mesos del 2020 haurien mort 18.557 persones més de les notificades pel ministeri de Sanitat a causa del covid-19, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les dades publicades avui eleven a 45.684 els morts entre el gener i el maig pel virus o amb sospita d'haver contret la malaltia, una xifra que supera la registrada pel govern espanyol. L'informe d'avançament de defuncions segons la causa de mort indica que va ser el motiu més freqüent durant aquest període, amb 32.652 morts amb coronavirus i 13.032 sospitosos d'haver-se contagiat, seguit de malalties isquèmiques del cor i cerebrovasculars.

La Comunitat de Madrid va ser la regió on més persones van morir pel virus o amb sospita de tenir-lo, amb 14.718, seguida de Catalunya (10.754) i Castella-la Manxa (4.897), on es va registrar la taxa bruta més elevada de morts en relació amb el seu nombre d'habitants.

La tendència de defuncions augmenta a partir del març, quan es van començar a detectar els primers casos a Catalunya. Al gener i al febrer es va registrar un descens del 4,3% de la mortalitat a tot l'Estat respecte a l'any passat, mentre que entre el març i el maig va pujar un 44,8% –d'aquest percentatge, un 69,3% de les defuncions es van produir per covid i un 27,7% eren casos sospitosos–. Però el pitjor mes pel que fa a les xifres va ser l'abril, quan la pandèmia va ser la causa del 30,1% de les defuncions. En total van morir fins al maig 231.014 persones, un 23,2% més que l'any passat durant el mateix període.

La mortalitat del virus va afectar 2.724 homes més que dones i es va concentrar en edats avançades: el 87,1% tenia més de 70 anys. D'altra banda, la majoria de defuncions es van produir als centres hospitalaris (un 76,4% del total), i més de la meitat de les morts sospitoses van tenir a lloc en residències (el 55, 6% del total).

Per grups de malalties, les del sistema circulatori es mantenen com a primera causa de mort, amb el 23% del total, i les infeccioses –on s'inclouen les defuncions per coronavirus– se situen en segon lloc, amb un 20,9% del total, seguides dels tumors, que representen el 20,4%, i les malalties respiratòries, amb el 10%. Durant aquest mesos, les morts per malalties infeccioses van augmentar un 1.687,7%. D'aquestes, un 67,5% van ser per covid-19 i un 26,9% es van produir sota la sospita del virus.

Sanitat demana "precaució" amb les estadístiques

El director del Centre de Coordinació i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha apuntat aquest dijous, i després de conèixer les dades de l'INE, que les xifres de l'institut nacional donen "la visió més realista de la letalitat de la malaltia i de la mortalitat respecte el total de la població". En aquest sentit, Simón ha demanat "precaució" a l'hora d'utilitzar les dades de defuncions "sospitoses" de coronavirus sense notificació, no només per no tenir una prova definitiva sinó perquè "tenen una edat mitjana més elevada que les persones que han mort per covid i per tant poden haver mort d'altres malalties", ha assenyalat Simón.

stats