Societat 28/01/2016

La infermeria catalana es rebel·la contra la prescripció de fàrmacs de l'Estat

Una quarantena d'entitats demana al Govern l'aprovació d'un marc normatiu propi

Mario Martín Matas
2 min
Els representants de les infermeres catalanes reclamen al Govern un marc normatiu propi per prescriure fàrmacs / COIB

BarcelonaLa infermeria vol poder receptar medicaments legalment i que no calgui acreditar-se prèviament per fer-ho. És per això que col·legis professionals, escoles universitàries, associacions de llevadores, sindicats, patronals i usuaris de la salut han unit aquest dijous les seves forces per carregar contra el reial decret 954/2015, aprovat a l'octubre de l'any passat per part del ministeri de Sanitat, en entendre que la prescripció de fàrmacs que es va fixar és del tot insuficient, genera una "situació d'emergència" i "pot tenir greus conseqüències per l'estructura assistencial".

En un manifest conjunt, signat per més de 40 entitats diferents del món de la infermeria, els professionals reclamen al Govern que aprovi un marc normatiu propi que deixi sense efectes la legislació de l'Estat. El conflicte fa anys que s'arrossega, perquè el col·lectiu infermer troba que la seva pràctica diària i el seu treball clínic quotidià no estan prou defensats. "No es pot obligar els professionals infermers a extralimitar la legalitat establerta, sinó que cal adaptar el marc legal a la realitat de la dinàmica assistencial", diu el manifest.

El Govern s'havia compromès al juliol a redactar un text normatiu pel desplegament de la prescripció infermera a Catalunya, atès que la competència per regular les competències de cada professió sanitària recauen principalment en l'Estat, i és per això que ara la infermeria reclama a la Generalitat "que compleixi amb l'acord". Tot i que en un principi els infermers es van mostrar satisfets amb la decisió del ministeri, va ser en veure el redactat definitiu que van entendre que quedava molt lluny de les seves expectatives. La infermeria podia passar a prescriure fàrmacs, però només els que no necessitessin recepta –una competència que segueix sent exclusivament del metge–. Per fer-ho, a més a més, calia acreditar-se davant del ministeri.

En el manifest presentat avui, el col·lectiu reclama la suspensió cautelar d'aquesta acreditació, i insta el departament de Salut a manifestar-se públicament a favor seu, a més de demanar-li que traslladi a l'Estat la seva oposició a la "modificació unilateral del text". La infermeria, a la pràctica, ja indica i utilitza medicaments sota el criteri de la bona pràctica i el judici clínic sense disposar del reconeixement i de l'autoritat legal, recorden.

stats