Societat 09/03/2020

Nou gir en el cas Español: l'escopeter que el va ferir a l'ull l'1-O va disparar almenys dos cops

Els Mossos ratifiquen davant del jutge la identitat del policia que ja havia aportat Irídia

Montse Riart
3 min

BarcelonaNo va ser un tret aleatori. La bala de goma que va ferir Roger Español a l'ull l'1 d'octubre del 2017, a les immediacions de l'Escola Ramon Llull de Barcelona, era el segon tret que disparava l'escopeter de la Policia Nacional UC563 contra el punt on es trobava la víctima. Així ho assenyala l'informe pericial que el jutge que investiga les càrregues policials de l'1-O a Barcelona va encarregar als Mossos d'Esquadra i al qual ha tingut accés l'ARA. La policia catalana ratificarà aquest dilluns al jutjat el contingut de l'anàlisi que també valida la identificació de l'escopeter feta per un professional contractat pel Centre de Defensa dels Drets Humans Irídia i l'advocada d'Español. Aquest estudi ja va aconseguir fixar el nom i el número d'identificació policial de l'agent l'estiu passat.

L'informe policial fa un seguiment dels moviments de l'escopeter que va ferir Español quan es trobava a l'altura dels números 228 i 230 del carrer Sardenya, el punt on va resultar ferit, a través de les diferents imatges recollides per veïns i mitjans de comunicació i que aporten angles de visió complementaris. Les gravacions i fotografies mostren dues seqüències consecutives: a la primera es veu com l'escopeter apunta cap a Español just quan ell està a punt de xutar cap a la línia policial un objecte pla que era al terra. Els Mossos asseguren que l'agent va disparar ja en aquest moment un tret cap a Español, tot i que no especifiquen si es tractava d'un avís sonor o d'un projectil de goma.

Un instant recollit per l'informe dels Mossos que mostra l'escopeter UC563 apuntant cap al punt on es troba Roger Español, a partir d'un vídeo cedit per RTVE

Després d'aquest moment, Español torna cap a la vorera. En la segona seqüència es veu com l'escopeter identificat fa el mateix moviment i retrocedeix per acabar accedint per darrere d'uns contenidors a la mateixa vorera on es troba Español. Després de diversos moviments dispara per segon cop. En aquest cas sí que es tracta d'una pilota de goma, que és la que impacta en Español.

Una imatge recollida en l'informe dels Mossos que assenyala l'escopeter UC563 disparant la pilota de goma que va ferir Español a l'ull, dins d'un vídeo cedit per RTVE

L'informe elaborat per Irídia inclou un tercer tret, anterior a aquests dos, tot i que no s'ha pogut determinar si va tractar-se d'una salva d'avís (sense projectil) o d'una pilota de goma. "Va disparar fins en tres ocasions i va ser el tercer tret el que li va causar la lesió", subratlla en declaracions a l'ARA l'advocada d'Español i membre d'Irídia, Anaïs Franquesa.

Contradicció

El fet que hi hagi més d'un tret contra Español reforça la tesi que no es va tractar d'una resposta aleatòria, tal com l'escopeter ara identificat va declarar. El policia forma part del grup d'11 escopeters que el jutge d'instrucció número 7 de Barcelona va decidir investigar per les lesions a Español, perquè eren els que es trobaven més a prop seu en el moment de l'impacte. En la seva declaració davant del jutge, l'agent va assegurar que, per protocol, els escopeters no disparen contra una persona en concret sinó que únicament fan ús dels projectils contra un grup violent. "No es pot apuntar algú perquè sigui aquest algú", assegurava el policia, que va defensar que es van veure obligats a disparar contra "la massa" de persones mentre "es retiraven" per protegir-se de les tanques i objectes que els llançaven.

Una versió ben diferent de la que es desprèn del seguiment recollit a l'informe policial, que recull com l'agent, després del primer tret, fa el mateix moviment que Español i acaba tornant-li a disparar a la vorera del carrer Sardenya. Això permetria que en un judici se'l pogués acabar acusant d'un delicte de lesions intencionades i no per imprudència.

"Vaig tirar un parell de pilotes"

En el seu interrogatori l'escopeter va admetre haver tirat "un parell de pilotes" de goma contra les persones que es trobaven al carrer Sardenya, però es va situar a la vorera contrària del punt en què Español va resultar ferit i en el qual el situa l'informe dels Mossos. L'agent va insistir que va complir en tot moment amb el protocol i que va llançar els projectils a molta distància i amb poca intensitat. "No es podia disparar amb menys potència", va assegurar, i va concloure: "Va ser de llibre". El policia també va afirmar que va comptar amb l'aval dels seus comandaments.

stats