Societat 16/01/2020

Treball va sancionar quatre cops l'empresa de l'explosió de Tarragona

Tres de les sancions del Govern, que ha obert una nova investigació, van ser per incompliments de salut i seguretat

Clara López
4 min
Captura d'imatge del vídeo, a vista de dron, del lloc de la explosió

BarcelonaInspecció de Treball de la Generalitat va sancionar quatre vegades en els últims anys Iqoxe, l'empresa on va explotar abans-d'ahir un dipòsit d'òxid d'etilè. Tres d'aquestes sancions van ser per incompliments en matèria de salut i seguretat, i l'altra per aspectes relacionats amb les condicions de treball. Algunes de les inspeccions es van activar després que ho demanessin els representants dels treballadors i altres directament per intervenció de l'administració, segons han confirmat fonts sindicals. Les sancions que va haver de pagar Iqoxe per aquests incompliments oscil·laven entre els 2.000 i els 8.000 euros. Fonts sindicals han apuntat que l'empresa havia comès "deficiències de seguretat flagrant" i que algunes "podien tenir conseqüències greus".

Arran de l'explosió, que ha causat tres víctimes mortals i set ferits –dues d'elles treballadores de l'empresa–, s'han obert dos expedients més a l'empresa, que encara s'han de resoldre. El conseller de Treball de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha assegurat aquest matí que la Inspecció de Treball anirà "fins al fons per aclarir les causes i les responsabilitats d'un accident molt greu".

El Homrani ha explicat que el departament va activar la Inspecció de Guàrdia quan es va produir l'explosió, però els inspectors encara no podran accedir a l'interior de les instal·lacions fins que els cossos d'emergències finalitzin les seves tasques i certifiquin que és segur l'accés. Ha reconegut que serà un procés "llarg i complex" per l'estat en què ha quedat la planta després del sinistre, però que s'acabaran coneixent les causes i les responsabilitats. El conseller ha afegit que les sancions a què es pot enfrontar Iqoxe poden ser "molt greus" si es detecten irregularitats.

Alguna de les zones encara amb flames

L'empresa, per la seva banda, ha encarregat a l'Institut Químic de Sarrià una altra investigació sobre l'accident. Iqoxe ha assegurat que "en la mesura que les difícils circumstàncies del moment ho van permetre, es van seguir els protocols de seguretat, cosa que va permetre l'arribada dels bombers en pocs minuts". Segons Protecció Civil, l'empresa no va trucar al 112 ni al CECAT, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, per alertar de l'incendi i l'explosió.

Minut de silenci

Mentre s'investiguen les causes del sinistre, Tarragona prova d'assimilar tot el que ha passat. Aquest matí s'ha organitzat un minut de silenci a les portes de l'Ajuntament en record de les víctimes de l'explosió. A l'acte hi han assistit l'alcalde del municipi, Pau Ricomà, regidors de tots els grups polítics i funcionaris municipals. Dos dies després del sinistre, Ricomà ha reclamat a la patronal que garanteixi "la seguretat dels treballadors i del conjunt de la ciutadania per damunt dels beneficis econòmics". L'alcalde creu que cal acordar canvis que recullin "mesures de seguretat i de millora de les condicions laborals" tant dels treballadors com de les empreses subcontractades.

Sobre les crítiques per la no activació de les sirenes i els possibles errors en la comunicació, Ricomà ha tornat a demanar un sistema d'enviament de missatges de telèfon mòbil en situacions d'emergència que permeti arribar a tota la població afectada de la zona. "Cal aplicar tecnologia del segle XXI per informar la població del que passa", ha dit l'alcalde, que ha afegit: "No pot ser que estiguem incomunicats com fa 30 anys".

Tornada a l'activitat

Avui també han tornat a l'activitat les empreses del voltant de la petroquímica afectades per l'explosió. El delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris, ha explicat que es tracta de les companyies que són "a la zona tèbia" de la deflagració, i ha concretat que a hores d'ara tan sols es restringeix l'activitat a l'empresa afectada. Quan se li ha preguntat per la seguretat a les empreses químiques després que s'hagin produït quatre accidents greus en nou mesos –l'últim d'ells l'explosió a Iqoxe–, ha expressat que "la preocupació sempre hi és". Per a Peris, la prioritat és ara tancar la fase d'emergència del Plaseqcat.

Els treballs se centren ara mateix en transvasar l'òxid d'etilè del tanc afectat per l'explosió. Les tasques han començat aquest matí i els Bombers esperen finalitzar l'operació aquest dijous, fet que permetria desactivar la fase d'emergència del Plaseqcat. Ahir, el cos va començar les maniobres per connectar la mànega a la cisterna afectada, i avui es confia iniciar el procés amb l'arribada de la maquinària facilitada per la companyia. En total són 75 tones d'òxid d'etilè, barrejat amb el producte que van llançar els Bombers durant quasi 24 hores per extingir l'incendi. El material es portarà a un gestor de residus per destruir-lo amb seguretat, i també s'han portat mostres a analitzar.

Danys a edificis i vehicles

Al llarg d'aquesta setmana, els Mossos d'Esquadra han recollit diverses denúncies de particulars i establiments afectats pel sinistre. L'explosió va causar molts danys materials en alguns habitatges i equipaments pròxims al polígon de la Canonja, com l'Institut Pere Martell de Tarragona, on es va veure afectada la coberta. A més, segons han denunciat diverses persones als Mossos d'Esquadra i ha recollit Europa Press, els materials que van sortir disparats per la força de l'explosió han afectat també alguns vehicles.

La investigació està sota secret de sumari i els Mossos preveuen que es trigarà "un cert temps" a resoldre quines van ser les causes de l'incident, així com les responsabilitats i possibles negligències que hi puguin haver. Per la seva banda, un jutjat de Tarragona ha iniciat una investigació per les morts causades per l'explosió –una al barri de Torreforta a l'ensorrar-se el sostre d'un pis i dues de treballadors de l'empresa afectada– a l'espera de rebre informes que determinin si hi ha hagut una negligència. Fonts judicials apunten a l'ACN que es podria atribuir homicidi imprudent a Iqoxe si es detecten deficiències.

stats