Societat 12/04/2021

Interior alerta que ha detectat un "augment" de festes il·legals en domicilis

Els bombers de Girona tornen a protestar per la falta d’efectius: “Som 6 bombers per 170.000 habitants”

3 min
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, durant la visita al Parc de Bombers de Girona, aquest dilluns al matí

Durant una visita al Parc de Bombers de Girona, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha assenyalat que en les últimes setmanes han detectat “un cert augment” de festes “il·legals” en domicilis, “amb més persones de les que hi podia haver, sense control de distàncies ni mascaretes”. Sàmper ha subratllat que els Mossos d’Esquadra estan treballant per reduir "aquests botellons particulars” per evitar que s’escampi el virus: “Els contagis que hi pugui haver en aquestes festes, després van a casa de cadascú, on hi pot haver un pare o mare de 70 o 80 anys i, per tant, es posen en risc persones”.

El conseller ha reconegut que aquest tipus de trobades són “molt difícils de controlar”, ja que la policia només pot accedir als domicilis particulars en tres supòsits: si el propietari ho autoritza, si es té constància d’un delicte flagrant –“I una festa no ho és, és una falta administrativa”– o si hi ha una ordre judicial. Per tant, quan els Mossos detecten alguna festa, el que fan és esperar que surtin les persones, per identificar-les i sancionar-les. “Les multes poden ser molt importants”, ha advertit.

Ara bé, ni el departament d’Interior ni els Mossos d’Esquadra tenen la xifra del nombre de festes il·legals detectades les últimes setmanes ni del percentatge de creixement: només disposen de la xifra global d'incompliments de les mesures anticovid, que, segons Sàmper, "s'han reduït un 3%" aquest cap de setmana". "La gran majoria de ciutadans compleix, el que ens preocupa més són aquestes festes", ha recalcat.

Reobertura d’activitats després de la quarta onada

Pel que fa al confinament comarcal i la resta de restriccions, Sàmper ha insistit que es decidiran en el marc del Procicat i en funció de la incidència del virus. El conseller ha admès que els llits de crítics estan molt plens, però creu que la resta de xifres “no són tan negatives”. “Ara tenim dades de la Setmana Santa i veiem que el creixement és lent, segueix la mateixa tendència; per tant, això és una bona notícia”. 

En aquest sentit, el titular d’Interior preveu que la quarta onada serà “molt diferent de les anteriors, molt més controlable”; i, per tant, quan acabi, es podrien tornar a obrir activitats com l’oci nocturn, sempre que es compleixin dues condicions: que arribi “la pluja de vacunes” anunciada per Pedro Sánchez i que no aparegui una nova variant resistent a les vacunes actuals. "En un parell de mesos, com a màxim, tindrem temps de tenir un estiu, no com el del 2019, però millor que el passat", ha augurat.

Bombers sota mínims

El conseller ha fet aquestes declaracions després de visitar les obres de remodelació i ampliació del Parc de Bombers de Girona. Quan ha arribat una quinzena d’efectius l’han rebut amb una pancarta on s’hi podia llegir “6 bombers per 170.000 habitants”, per tornar a reclamar que s’ampliï el nombre de professionals mínims del Parc. 

Els efectius de Girona fa anys que reclamen que s'ampliï el nombre de bombers mínims al parc gironí.

“La multiplicitat de serveis que estem tenint ens complica la gestió del dia a dia, necessitem recursos que vinguin de fora per poder cobrir aquests serveis. Portem des de l’any 1990 amb un mínim de sis bombers, i la ciutat de l’any 90 no té res a veure amb la del 2021”, ha denunciat un dels portaveus, Mateu Parera, que ha lamentat que fa anys que senten promeses dels responsables polítics, però que mai s'arriben a materialitzar. "Han entrat dues promocions de bombers i no ha vingut ningú a Girona. Portem 25 anys sentint bones paraules, però necessitem fets, no pot ser que avui encara siguem sis: el nostre dia a dia ens està superant", ha alertat.

Sàmper ha reconegut que hi ha “un dèficit” d’efectius al parc gironí i que “hauria d’accelerar-se” el pla 2020-2025, que preveu augmentar la xifra de sis a nou professionals mínims. Tot i això, no ha posat data a la incorporació de més bombers i s'ha compromès a donar resposta a les seves reivindicacions si continuava com a conseller d'Interior al nou govern que s'ha de formar les setmanes vinents.

stats