Seguretat

Interior prohibeix que els antiavortistes es concentrin davant dels centres mèdics

L'associació 40 Dies per la Vida increpava les dones que acudien als centres d'interrupció voluntària de l'embaràs de Barcelona

3 min
Una noia amb la samarreta de l associacio antiavortista '40 Dies per la Vida' pregant al passeig de la Bonanova prop d'un centre d interrupcio voluntaria de l'embaras avui al matí

BarcelonaEl departament d'Interior de la Generalitat ha emès una resolució prohibint que grups antiavortistes es concentrin a les portes dels centres d'interrupció voluntària de l'embaràs de Catalunya, segons ha pogut saber l'ARA. Sobretot, aquesta decisió va dirigida a una associació concreta: 40 Dies per la Vida. Són una entitat religiosa amb 20 anys d'història que va néixer als Estats Units i s'ha expandit per tot el món. Espanya no n'és una excepció i en els darrers dies freqüentaven les portes d'aquests centres mèdics i, segons fonts governamentals, increpaven les dones que hi acudien. No eren concentracions massives, però duraven hores i hores, fins al punt que a vegades hi han passat la nit fent torns. La campanya va començar el 14 de febrer i està previst que acabi el 24 de març, coincidint amb el període de la Quaresma. En total, són 40 dies. La seva activitat s'ha accelerat des de l'aprovació de la nova llei d'avortament ara fa un any.

Una noia aprega amb un rosari pregant al passeig de la Bonanova prop d'un centre d'interrupcio voluntaria de l'embaras.

Fonts d'Interior admeten que aquesta situació creava una col·lisió de drets. Finalment, aquest dissabte la direcció general d'Administració de la Seguretat, que penja de la conselleria d'Interior, va aprovar una resolució justificada prohibint als manifestants posar-se a les portes dels centres per tal de garantir la intimitat de les dones que hi acudien. Aquesta resolució ja ha sigut comunicada a l'associació religiosa. Ara, aquestes manifestacions s'hauran de realitzar a una distància prudencial dels centres. Concretament, segons fonts consultades per l'ARA, no podran tenir contacte visual amb les pacients, i la concentració, així com les seves pancartes i cartells, no es podrà veure des dels accessos dels espais sanitaris. Tampoc s'hauran de poder sentir les seves proclames des de l'interior dels centres. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena ha justificat la mesura per xarxes socials assegurant que "la llibertat religiosa no pot ser cap excusa per a actituds intimidatòries o amenaçants". També la directora general d'Administració de Seguretat, Sonia Andolz, ha defensat la decisió subratllant que  a més del dret de manifestar-se dels antiavortistes, també cal defensar "el dret i les garanties per poder avortar lliurement i de manera segura i el dret del personal que treballa als centres".

En els darrers dies hi ha hagut intents de mediació amb aquesta entitat religiosa. Tots, però, han resultat infructuosos. Ells sempre s'escudaven en el fet que estaven resant i demanaven a les autoritats que respectessin la seva llibertat religiosa. Finalment, en una resolució pionera en aquest àmbit, se'ls ha prohibit ser-hi i s'ha prioritzat el dret a la intimitat de les dones que acudien als centres per avortar. Una decisió que la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha definit com "una resposta proactiva⁩ davant els grups antidrets i antigènere" per garantir els drets de les dones i les professionals dels centres mèdics.

Tres punts de Barcelona

Ara mateix, 40 Dies per la Vida tenia concentracions actives en tres centres d'interrupció voluntària de l'embaràs a Barcelona, una al carrer d'Anglí, al districte de Sarrià-Sant Gervasi; una altra al carrer Aragó, al districte de l'Eixample, i la darrera al carrer de Dalmases, de nou a Sarrià-Sant Gervasi. Sobre el paper, totes tres s'allargaran fins al 24 de març. Segons el seu portal, està previst que més de 800 voluntaris participin en aquestes accions fent torns per passar-hi la nit. Fora de Catalunya també tenen 24 manifestacions actives per les principals ciutats de l'Estat espanyol.

A partir d'ara, doncs, no es podran acostar als centres sanitaris, i si ho incompleixen els participants seran identificats pels Mossos d'Esquadra. Les manifestacions d'aquesta entitat religiosa estaven sent comunicades al departament d'Interior, seguint el protocol previst en aquest àmbit. En l'última comunicació, però, la conselleria liderada per Joan Ignasi Elena ha respost amb aquesta prohibició i les noves indicacions que hauran de respectar.

"Campanya mundial"

40 Dies per la Vida es defineix com una "campanya mundial de 40 dies dirigida a acabar amb l'avortament en l'àmbit local mitjançant l'oració, el dejuni, la sensibilització de la comunitat i una vigília pacífica, diària i constant davant dels avortoris". El seu nom fa referència als dies, coincidint amb la Quaresma, que duren les seves protestes, però no és una xifra escollida a l'atzar, sinó que té un fort component religiós per la seva presència a la Bíblia: Moisès va passar 40 dies al mont Sinaí, Jesús també en va passar 40 al desert i l'arca de Noè va estar 40 dies navegant, el temps que va durar el diluvi universal.

stats