Societat 17/02/2020

Interior proposa tancar les torres de vigilància i substituir els guaites forestals per càmeres de videovigilància

Un informe diu que els guardes només han donat 37 dels 10.000 avisos d'incendi dels últims anys

Ara
4 min
La zona arrasada pel foc / TJERK VAN DER MEULEN

BarcelonaEl departament d'Interior de la Generalitat ha presentat un document que avala la substitució dels guaites forestals per càmeres de vigilància als boscos catalans, segons informa l'ACN. En un informe justificatiu que la direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments ha fet arribar als sindicats, recullen que es tracta d'un model "insostenible" i argumenten que en deu anys (des del 2009) els guaites només han alertat de 37 avisos per columna de fum. L'informe recomana "deixar de prestar les tasques de detecció i vigilància d'incendis forestals mitjançant torres de vigilància". La proposta ja ha despertat el recel dels guaites. Fonts del sector qüestionen les xifres de l'informe i asseguren que les càmeres no poden suplir la seva feina: "No poden donar coordenades ni indicar l'evolució de la columna".

L'informe justificatiu del canvi de model de detecció i vigilància d'incendis forestals per a l'any 2020, signat pel director general de Prevenció d'Incendis i Salvaments, Manel Pardo, recomana, literalment, "deixar de prestar les tasques de detecció i vigilància d'incendis forestals mitjançant les torres de vigilància de guaites" i proposa començar a instal·lar càmeres de vigilància "a les torres i instal·lacions" de la Generalitat que tinguin visibilitat sobre el territori susceptible de patir incendis.

L'informe analitza la funció dels guaites forestals, que des dels anys 90 se situen en torres elevades per detectar columnes de fum, posicionar-les degudament al territori, comunicar-les a la sala de control descrivint-les tècnicament i informar sobre l'evolució del possible incendi. En aquest sentit, l'estudi considera que la desestacionalització dels incendis (com a conseqüència, sobretot, del canvi climàtic) i el fet que la ciutadania porti a sobre telèfons mòbils han convertit el model en "insostenible".

L'estudi recull que durant els darrers deu anys s'han produït un total de 10.000 avisos per incendis forestals, dels quals només 37 els han fet els guaites forestals que hi ha repartits arreu del país durant la campanya d'incendis. També recull que les torres actuals són "clarament ineficients" perquè les instal·lacions no compleixen amb els requisits de prevenció de riscos laborals.

Els guaites forestals van tenir coneixement d'aquest informe, datat el 3 de febrer, a través dels representants sindicals i ja han anunciat que no es quedaran de "braços plegats" per una proposta que consideren que suposa "l'eliminació" del cos de guaites. D'entrada, han convocat una manifestació aquest dimarts davant del departament d'Interior i també estan treballant en estudis propis per desmentir les xifres de l'informe.

Tan bon punt van saber que Interior proposa substituir-los per càmeres de videovigilància, els guaites es van començar a organitzar a través d'un grup de WhatsApp. Un dels guaites, Enric Vernedas, en nom del col·lectiu, defensa que des dels anys 90 fan la seva feina de manera "impecable" i assegura que les càmeres o els avisos ciutadans "no podran donar la informació precisa i professional" que donen ells. A més, sosté que dir que en deu anys només han alertat de 37 columnes de fum "és una barbaritat que no s'ajusta a la realitat".

L'informe de la direcció general recull l'experiència de la torre de guaita de Montserrat, amb càmeres connectades a les sales de control territorial, i assegura que el seguiment de les columnes de fum amb aquestes tecnologies es fa "molt satisfactòriament". Segons Interior, perquè garanteixen la cobertura els 365 dies de l'any i "garanteixen la immediatesa del seguiment i evolució d'una columna a qualsevol hora i tots els dies de l'any".

A Catalunya hi ha 48 torres de guaita i una plantilla màxima de 96 guaites. Segons Vernedas, les càmeres poden ser "un complement" a la feina dels guaites però, en cap cas, substituir-los. "A l'estiu la visibilitat a causa de la calitja o altres factors atmosfèrics pot ser dolenta i les càmeres se'n ressenten molt més que l'ull humà", exposen els guaites, que també posen en relleu la seva feina a l'hora de "filtrar la informació". "Som personal especialitzat i diferenciem entre fum i pols, estalviem molts recursos a l'administració cada estiu", destaca Vernedas.

Els guaites també critiquen que la direcció general posi com a argument per eliminar la vigilància el mal estat d'algunes torres. "En deu anys no hi han invertit, però és que a més l'informe recull algunes situacions que no són fidels a la realitat", diuen. "Ens resulta poc creïble i en podem desmentir els resultats", assenyalen els guaites.

Per això esperen que Interior faci marxa enrere i no suprimeixi un cos que, defensen, és imprescindible per avisar de possibles incendis, sobretot en aquelles masses forestals "poc poblades i poc freqüentades": "Entenem que no podem deixar el bosc sense vigilància tot esperant que hi hagi algun visitant o excursionista a la zona".

Resposta de la direcció general

Fonts de la direcció general de Prevenció d'Incendis i Salvaments han assegurat a l'ACN que no hi ha cap decisió presa en ferm perquè les mesures estan en fase de comunicació i negociació amb els representants sindicals.

La direcció general subratlla que aquesta mateixa setmana hi ha una reunió del comitè intercentres per acabar de definir com s'aplica la mesura a nivell operatiu, però subratllen que el canvi en la planificació no implicarà que els guaites forestals que són fixos discontinus es quedin sense feina, perquè si s'acabés extingint el cos hi hauria intenció de recol·locar-los en altres funcions. La direcció general sosté que la proposta s'emmarca en una revisió del sistema de prevenció d'incendis per adaptar millor els recursos a les necessitats.

stats