Societat 22/05/2021

Investigat un home de Barcelona per enaltir els terroristes dels atemptats de Noruega i Nova Zelanda

Difonia imatges de les accions terroristes i va arribar a dir “Necessitem més herois a Europa com aquests”

Ara
2 min
Anders Behring Breivik, en el moment de rebre la sentència de presó / REUTERS

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra investiguen un home de 36 anys, de nacionalitat espanyola i amb domicili a Barcelona, per lloar a través de Twitter les figures dels terroristes Anders Behring Breivik i Brenton Harrison Tarrant i difondre imatges dels atemptats que van cometre a Noruega i Nova Zelanda, respectivament. "Necessitem més herois a Europa com aquests", havia piulat l'investigat en relació amb dos terroristes que s'han convertit en referents d'un corrent ideològic d'ultradreta conegut com a "nacionalisme blanc", que s'emmarca en el supremacisme.

L'home investigat feia referència a Breivik, l'autor confés dels atemptats a Noruega l'estiu del 2011, que va col·locar una bomba al centre d'Oslo i va protagonitzar després un tiroteig en un illot proper que va acabar amb 76 morts, la qual cosa li ha suposat una condemna de 21 anys de presó; i a Tarrant, un australià condemnat a presó perpètua per 51 càrrecs d'assassinat, 40 per intent d'assassinat i un per terrorisme després de la massacre a les mesquites d'Al Nur i Linwood a Nova Zelanda el març del 2019, que va retransmetre en directe a les xarxes a través d’una càmera frontal, com si fos un videojoc, amb la finalitat que es fes viral. L'investigat també havia difós a internet parts de l'argumentari ideològic d'aquesta acció, que Tarrant va escriure en el llibret El gran intercanvi, la gran substitució cap a una nova societat, que feia referència a una suposada substitució de la població europea per la musulmana.

Missatges xenòfobs i ofensius contra els musulmans

L'investigat difonia iconografia nacionalsocialista, i missatges xenòfobs i ofensius contra la comunitat musulmana, com per exemple l'exhibició d'un exemplar de l'Alcorà dins de la boca d'un porc senglar decapitat mostrant menyspreu a la multiculturalitat. "Llançava missatges de tipus xenòfob, feia difusió d'iconografia vinculada amb el nacionalsocialisme i feia mofa del col·lectiu i la religió musulmans", ha declarat el comissari i portaveu dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero.

Va ser a partir d'aquestes publicacions que es va comprovar, també, l'existència de missatges en què s'enaltia i es justificaven accions terroristes i de menyspreu i humiliació de les víctimes, i es va obrir una investigació que ha permès identificar i localitzar el presumpte autor dels fets. Un cop localitzat, la policia catalana va prendre declaració de l'home investigat el 19 de maig i ha posat totes les gestions en coneixement de l'Audiència Nacional perquè creu que hauria comès un delicte d'enaltiment del terrorisme.

La recerca, que segueix oberta, s'ha dut a terme en el marc de les activitats preventives que fa el cos per detectar radicalismes a la xarxa que puguin comportar una amenaça per a la seguretat de les persones.

stats