Internacional 24/08/2012

Anders Breivik, condemnat a 21 anys de presó pel doble atemptat d'Oslo i Utoya

El tribunal d'Oslo considera l'autor confés de la matança penalment responsable dels atemptats de fa un any a Noruega, en què van morir 77 persones

Agències
2 min
Anders Behring Breivik, en el moment de rebre la sentència de presó / REUTERS

OsloEl tribunal d'Oslo ha condemnat aquest divendres l'ultradretà Anders Breivik a la pena màxima de 21 anys de presó prorrogables en considerar-lo mentalment sa i, per tant, penalment responsable dels atemptats de fa un any a Noruega, en què van morir 77 persones.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La vista ha arrencat poc després de les 10 del matí (hora catalana), i ha començat amb l'anunci de la decisió judicial. Tot seguit la defensa ha començat la lectura de l'argumentació, que es prolongarà unes sis hores, segons ha informat el tribunal.

Breivik, de 33 anys, ha sigut condemnat a una pena de custòdia d'un màxim de 21 anys i un mínim de 10. És la pena màxima establerta al país nòrdic, però es podria prorrogar si es considera el condemnat un perill públic per a la societat.

Si cap de les parts presenta apel·lació en un termini de 14 dies, Breivik passarà a complir la pena presó en un centre de màxima seguretat al penal d'Ila, a l'oest d'Oslo, està en

El veredicte suposa un triomf per a les tesis de la defensa i del segon equip de psiquiatres que va examinar Breivik, la conclusió dels quals va ser que l'ultradretà no pateix cap alteració mental greu i que no es trobava en estat psicòtic en cometre els atemptats.

El primer informe considerava, en canvi, que Breivik pateix esquizofrènia paranoide i que sí que es trobava en estat psicòtic en el moment de la matança, per la qual cosa sostenia que havia de ser condemnat a tractament psiquiàtric. La Fiscalia s'havia aferrat a aquest primer informe per sol·licitar el seu trasllat a un centre psiquiàtric, encara que de forma subsidiària va demanar la custòdia de 21 anys, la pena que finalment ha rebut.

La defensa sol·licitava la posada en llibertat de Breivik, en consider que va actuar en estat de "necessitat" per defensar el seu poble de l'"amenaça" islàmica. De manera subsidiària, demanava la pena de presó més lleu possible.

L'ultradretà Anders Breivik va difondre el pànic a Noruega el 22 de juliol del 2011 quan va fer

stats