Societat 07/01/2019

"Van tapiar la porta quan els nens encara dormien"

L'Ajuntament anuncia un acord amb el banc per facilitar un habitatge social a la família afectada

Natàlia Vila
3 min
Imatge de la porta tapiada en un habitatge de Ciutat Meridiana

BarcelonaS'intensifiquen les converses entre l'Ajuntament de Barcelona i el Banc Sabadell per intentar resoldre el cas dels tres menors que van quedar tapiats durant hores en un pis ocupat divendres passat. Els Mossos d'Esquadra continuen investigant què va passar exactament en aquest habitatge de Ciutat Meridiana que la propietat del pis va ordenar tapiar quan encara hi havia els tres fills menors d'una família a dins, de 16, 12 i 5 anys.

Segons ha pogut confirmar l'ARA, l'immoble encara està en mans del Banc Sabadell, però pertany a un paquet de pisos que aquesta entitat va decidir traspassar a un fons d'inversió, una operació que encara no s'ha acabat. Aquesta tarda la tinenta a l'alcaldia d'Urbanisme i regidora de Nou Barris, Janet Sanz, ha assegurat a través de Twitter que "després de parlar amb la propietat" l'Ajuntament ha arribat a un acord amb Sogeviso, la gestora del Banc Sabadell que gestiona els temes d'emergència habitacional: "Podem anunciar que la família és quedarà al pis amb un lloguer social", ha sentenciat Sanz.

En canvi, fonts del Sabadell asseguren que de moment només han acordat que "atendran" els afectats: "Ja veurem quines alternatives hi ha", mantenen des de l'entitat. Per la seva banda, la família afectada assegura a l'ARA que ni l'Ajuntament ni el banc s'han posat en contacte amb ells per explicar-los res.

Mentrestant, el portaveu de l'Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, Filiberto Bravo, ha avançat a aquest diari que els veïns demanaran a la Fiscalia de Menors que investigui el cas. "Els demanarem que ho investiguin perquè ens sembla un delicte de segrest i fins i tot un intent d'homicidi", ha assegurat Bravo. L'associació de veïns, que dimarts farà una roda de premsa per explicar les actuacions que duran a terme, assegura que "no és la primera vegada que una entitat bancaria fa això". "En molts casos aprofiten quan no hi ha ningú per tancar el pis i deixen totes les pertinences a dins", assenyala Bravo.

Els veïns van acudir al pis davant l'avís de la mare

"Van tapiar el pis mentre els nens dormien"

L'historial d'ocupació d'aquest pis ve de lluny. Segons fonts del banc, "aquest pis havia estat ocupat fa mesos" i això va fer que es desallotgés i que posteriorment s'hi instal·lés una porta de metall reforçada (el que es coneix com a porta antiocupes) "per evitar casos de delinqüència i per la seguretat de la resta de veïns". Divendres passat, però, segons expliquen aquestes mateixes fonts, "algú va avisar la propietat" que la porta de metall tornava a estar esbotzada i van anar a reparar-la.

Segons van difondre a les xarxes socials la CUP de Nou Barris i l'Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, el banc hauria ordenat tornar a tapiar l'immoble quan els menors encara eren dins. Tot i que en un primer moment es va parlar d'un desallotjament nocturn, tant el banc com l'Ajuntament confirmen que no es tracta de cap desnonament sinó d'un cas d'ocupació il·legal.

Segons van fer públic aquestes entitats i més tard han confirmat els Mossos d'Esquadra, després de l'avís un operari va tornar a tapiar el pis arreglant la porta de metall. En aquell moment hi havia tres dels quatre fills de Noemí, tots menors d'edat, de 16, 12 i 5 anys. "Jo vaig marxar a treballar a primera hora del matí i vaig deixar a casa els tres nens, que tenien vacances de l'escola; quan el gran es va llevar em va trucar per dir-me que no podien sortir, que estaven atrapats", explica la Noemí, la cap d'aquesta família que viu al pis ocupat. "Jo tot just aquest mes he trobat una feina de neteja, i encara no he cobrat, no em puc permetre un lloguer de 600 o 700 euros", es justifica la mare.

Fonts del banc asseguren que l'operari va trucar a la porta per comprovar si hi havia algú, però la mare manté que "els nens encara estaven dormint". "M'asseguren que no van sentir ningú ni ningú va trucar a la porta", explica. Quan va tornar a casa, la Noemí va trucar al 112 i, segons han confirmat també fonts dels Mossos, els bombers van tornar a obrir la porta de metall per alliberar els nens. Ara aquesta família continua vivint al pis a l'espera que el banc, el fons d'inversió o l'Ajuntament els doni una alternativa.

Segons explica la Noemí, abans d'ocupar, la família –que també rep ajuda dels serveis socials– havia passat per un periple d'albergs i centres de família fins que van decidir fer vida "il·legalment" en aquest pis que havia quedat buit.

stats