Societat 17/04/2012

Rigau assegura que l'ampliació d'alumnes per aula que proposa Wert no es pot fer a curt termini

La consellera d'Ensenyament adverteix que si es materialitza "la invasió" de competències el Govern recorrerà al Tribunal Constitucional. Recorda que si les mesures del ministre per estalviar 3.000 milions es concreten no tindran impacte fins al 2013

Ara
2 min

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, carrega contra els nous ajustaments en ensenyament anunciats aquest dilluns pel ministre d'Educació i adverteix que "no" resoldran el problema dels 3.000 milions que s'han d'estalviar en ensenyament. En declaracions a 'El matí de Catalunya ràdio', la titular d'Ensenyament ha assegurat que l'ampliació d'alumnes per aula que proposa Wert no es pot fer a curt termini, i ha situat l'aplicació de la mesura com a mínim al 2013.

L'anunci ahir del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, segons el qual el govern espanyol modificarà la llei per donar més flexibilitat a les comunitats autònomes i fer possible l'estalvi de 3.000 milions en ensenyament, recull sis mesures principals: augmentar un 20% el nombre d'alumnes per classe, incrementar les hores lectives dels professors, establir un nou pla de substitucions de professors, deixar que cada centre pugui oferir només batxillerat de ciències o lletres, suspendre l'obligació de fer els nous mòduls de Formació Professional de 2.000 hores i congelar o reduir els complements retributius als professors.

Les mesures s'aplicaran el curs que ve i, segons el ministre Wert, tenen un ampli suport. Com a mínim, sembla que les aplicaran les autonomies governades pel PP. No obstant, Rigau ja va advertir ahir mateix que tres de les sis mesures anunciades podrien vulnerar les competències de la Generalitat, i aquest dimarts ha assegurat que si es materialitza "la invasió" de competències autonòmiques i no hi ha la "flexibilitat" en les mesures anunciades pel ministeri d'Educació el Govern recorrerà al Tribunal constitucional. "No podem estar d'acord que amb un matí et canviïn el model competencial", ha advertit.

La consellera també lamenta que l'Estat culpabilitzi "de manera reiterada" la gestió de les competències autonòmiques, considera "injust" que les retallades només afectin els funcionaris i l'estructura autonòmica i insta l'executiu de Rajoy a que aprimi les institucions centrals i en rebaixi els sous dels seus funcionaris, també.

Les noves mesures aunciades pel ministeri d'Educació s'havien d'aprovar en el consell de ministres d'aquest divendres. No obstant, Rigau avança que, en principi, ho han "posposat". També recorda que, de totes maneres, si s'acaben concretant les mesures, tindran impacte al 2013, perquè només es podran aplicar a partir del setembre.

stats