SOCIETAT
Societat 03/06/2011

Mort del 'Doctor Mort'

Jack Kevorkian mor en un hospital de Detroit als 83 anys. Va ser el màxim defensor del suïcidi assistit a Nord-amèrica

Redacció
2 min
Jack Kevorkian, en una imatge d'arxiu de 2010 / GETTY

BarcelonaEl doctor Jack Kevorkian (1928-2011), més conegut als Estats Units com el Doctor Mort, ha perdut la vida a l'edat de 83 anys en un hospital de Detroit. La seva salut havia empitjorat els darrers dies. Patia problemes respiratoris i de ronyó. Personatge polèmic, Kevorkian va completar una trajectòria mèdica controvertida, per la defensa que va mantenir del suïcidi assistit. Després de defensar durant anys la seva militància a favor de l'eutanàsia, Kevorkian va ajudar a morir més d'un centenar de pacients terminals. Anteriorment, s'havia ofert com a metge per orientar cap a la mort els malalts que manifestessin aquesta voluntat, fet que va provocar que li retiressin la llicència mèdica als Estats Units.

El Doctor Mort no va defallir en la seva causa, fins al punt que va crear una màquina de la mort, que va anomenar Thanatron, que permetia als pacients autoadministrar-se substàncies químiques per acabar amb les seves vides. La seva col·laboració en un suïcidi va provocar que les instàncies judicials de l'estat de Michigan l'acabessin condemnant per assassinat. Va complir només una part de la condemna (vuit anys). La defensa que va fer Kevorkian de la seva tasca ha transformat el sistema de cures pal·liatives de la sanitat nord-americana. L'any 1997, l'estat d'Oregon es va convertir en el primer estat que va permetre als seus metges la possibilitat de facilitar medicació letal.

A les xarxes socials, com a Twitter, la mort de l'anomenat Doctor Mort ha iniciat un degoteig de comentaris sorneguers, que se sumen a d'altres que valoren la seva polèmica figura. "La meva especialitat és la mort", afirmava Jack Kevorkian el 1993 a la revista Time, que avui elabora un perfil de la figura d'aquest metge nascut a la localitat de Pontiac, a l'estat nord-americà de Michigan.

stats