Societat 10/01/2013

La meitat dels adolescents defensa la violència i un de cada quatre vol aprendre a fer servir armes

Un de cada cinc ensenyaria els fills a recórrer a mètodes violents, segons una enquesta a dos mil estudiants espanyols

Efe
2 min

MadridEl 54,7% dels adolescents justifica la violència per aconseguir objectius personals i el 26,7% està interessat a aprendre a fer servir armes de foc, segons els resultats d'una enquesta entre 6.782 alumnes de 57 col·legis d'Espanya i Itàlia, amb el suport de la Comissió Europea.

L'enquesta també diu que el 23,6% ensenyaria els fills a recórrer a mètodes violents "en cas de necessitat", el 8% troba la violència "necessària, útil i agradable" i el 12% signaria una petició de legalització de les armes.

A més, el 27% reconeix que insulta companys i el 19% ha amenaçat coneguts o amics.

A part, el 17,1% consumeix pornografia, el 33% pensa que aquesta no afecta la seva personalitat i el 6% rep missatges sexuals d'amics.

Malgrat tot, el 56% signaria un manifest contra la violència i el 30,4% donaria suport a la limitació de la violència als mitjans de comunicació.

El 72,5% té almenys un perfil a xarxes socials, però el 60,4% no parla mai o gairebé mai amb els pares sobre el que fa o li passa a internet i el 48,3% no rep orientacions sobre l'ús segur de la xarxa.

El 22% contacta amb estranys per internet, sense saber si són també adolescents o adults.

Només el 35% tenen accés a internet a l'escola, cosa que implica el risc d'aprendre a navegar sols, sense el consell dels professors ni tampoc dels pares, que no solen tenir temps.

Les dades es recullen en una investigació de dos anys titulada 'Adolescents i Social Media', que forma part del projecte internacional Stop Violència on Social Media, per reduir el consum i l'impacte de la violència en els mitjans de comunicació interactius.

Hi ha participat la Confederació Espanyola de Centres d'Ensenyament (CECE), Intermedia Consulting i Davide.it.

En el cas d'Espanya, es van enquestar 2.510 alumnes d'entre 12 i 16 anys de més de 22 centres de Madrid (5), el País Valencià (4), Galícia (4), Castella i Lleó (3), Andalusia (2) Castella-la Manxa (1), Catalunya (1), Extremadura (1) i Múrcia (1), tant de ciutats petites com grans i de tots els nivells socioeconòmics.

El responsable d'Intermedia Consulting i l'estudi, Reynaldo Rivera, ha negat que els mitjans de comunicació siguin la causa de la violència i que hi hagi una relació "automàtica" entre consumir videojocs violents o participar activament en les xarxes socials i ser assetjador a la xarxa.

No obstant això, veure pel·lícules i productes digitals violents sí que implicaria una acceptació de la violència i una disposició i capacitat inferior per a les activitats socials entre els que més segueixen les xarxes a internet.

Ha negat també la contradicció en si mateixa entre defensar la violència per interessos propis com a "dret personal" i, no obstant això, poder-la rebutjar en termes generals.

stats