Societat 05/10/2018

El pare de la Nadia assegura que volen "condemnar" la seva filla enviant-los a la presó

La fiscalia acusa els progenitors de viure del "xantatge emocional"

Montse Riart
5 min
Fernando Blanco i Margarita Garau asseguts al banc dels acusats en una imatge des de la sala de premsa de l'Audiència de Lleida habilitada per seguir el judici

Lleida"El fiscal vol condemnar la meva filla". Fernando Blanco ha utilitzat l'últim torn de paraula del judici per la presumpta estafa en les donacions que havien de ser per a la seva filla per defensar la seva innocència i la de la seva dona, Margarita Garau, però també per culpar la fiscalia de voler castigar la nena demanant una pena de presó per a ells. L'acusat ha admès que potser ha "fet alguna cosa malament" però ha dit que "ho faria tot" per la seva filla i que el seu objectiu a l'hora de recollir els diners era "allargar l'esperança de vida" de la nena. "Mai he fet teatre, jo només vull estar amb ella", ha assegurat Blanco. Garau ha afegit que la nena "necessita" estar amb la seva mare, ha negat haver-la "utilitzat" i ha defensat Blanco, de qui diu que és "un bon pare".

Després de gairebé quaranta hores de sessions, el judici ha quedat vist per a sentència. En les seves conclusions el fiscal del cas, Pedro López, ha acusat els pares de la menor de viure del "xantatge emocional". Segons la fiscalia, Fernando Blanco i Margarita Garau –pels quals demana sis anys de presó– van "utilitzar" la nena per ingressar 1,1 milions d'euros en donatius, que havien de servir per tractar-la, però que van acabar pagant l'elevat tren de vida que portaven els acusats. Segons el fiscal, més enllà dels diners suposadament estafats –que xifra en prop de 795.000 euros–, els acusats han "jugat amb els sentiments de la gent" i han causat "un dany irreparable" en la credibilitat de les associacions que es dediquen a finalitats solidàries. L'advocat de l'acusació particular, Jordi Gelpi, creu a més que el presumpte engany de la parella potser ha passat factura també a la nena. "Els seus pares explicaven davant seu que s'estava morint!", ha recordat, en referència a les múltiples aparicions televisives de la família.

La defensa de Blanco –exercida per David Peña– ha negat l'engany tot i que admet que no té proves per demostrar-ho i que es van produir "exageracions televisives". A més culpa els donants de "falta de diligència" per no haver comprovat la veracitat dels viatges i tractaments que esmentava l'acusat. L'advocat de Garau, en canvi, discrepa de la necessitat d'exigir aquestes comprovacions als afectats i defensa la innocència de la mare de la nena. "Jo no sé si això se li'n va anar o no de les mans, al senyor Blanco, però ella no havia dissenyat cap pla ni organitzat res, perquè no va participar en res del que se l'acusa", ha dit el lletrat Alberto Martín.

"La gallina dels ous d'or"

El fiscal assegura que el matrimoni va descobrir en les campanyes solidàries per finançar els suposats tractaments a la nena "la gallina dels ous d'or". Segons López, fins al moment que van crear l'associació per recollir diners per a la nena, la parella pràcticament no tenia ingressos. El representant del ministeri públic no nega que inicialment els diners recollits s'invertissin en ella, "però després van veure que el volum d'ingressos anava creixent, que tenien prou diners per tractar la nena i que els en sobraven. I van passar de viure amb poca cosa a llogar un xalet de luxe".

L'associació, diu la fiscalia, no tenia cap altra funció que "ingressar diners" i el mètode era senzill. Blanco era "un fabulador i un entabanador" que inventava tractaments i viatges "extrets de pel·lícules" per "enganyar" la ciutadania i aconseguir els donatius. "No neguem que Blanco estima la seva filla, ni que la Nadia està malalta, però sí que la malaltia sigui mortal", ha explicat el fiscal, segons el qual els acusats van "exagerar" els símptomes i els tractaments que necessita la menor. Segons la fiscalia, a mesura que passa el temps les "faules" de Blanco van a més. Des de buscar un metge en una cova d'Afganistan fins a inventar-se un càncer de pàncrees. "Aquests pares han convertit la patologia de la Nadia en una loteria que els tocava cada any des de 2009".

Ha recordat que durant el judici els Mossos han acreditat que ni ell ni la nena tenien passaport per viatjar a Houston i operar la menor, com va assegurar el pare: "Però ell ens diu al judici que és que en alguns aeroports no l'exigeixen!", ha exclamat López, que ha afegit que durant el període que suposadament pare i filla eren als Estats Units consten extraccions de diners dels comptes de l'associació fetes des de Mallorca i França. "Les podria haver fet la mare, però és que ens va dir al judici que ella mai treia diners!", ha dit el fiscal, que considera que els acusats n'haurien tingut prou de treballar i les ajudes que rebien per cobrir les necessitats de la nena. "Però ¿per què ho havien de fer si ja vivien com reis?", s'ha preguntat el fiscal. "Si no van exagerar més la seva manera de viure va ser per no matar la gallina dels ous d'or".

L'advocat de Blanco admet que no té proves per demostrar que el viatge i el tractament de Houston va existir. "Jo no estic dubtant que el meu client hagi anat on diu que ha anat, però tampoc ho puc provar", ha dit el lletrat, que nega l'engany del matrimoni tot i que sí que reconeix que alguns fets "s'han exagerat televisivament". Segons el penalista, també "s'ha de valorar el nivell de diligència de l'ésser humà". L'advocat culpa els donants i els mitjans de no haver comprovat el relat de Blanco: "Per què ningú li va preguntar al meu client com viatjaria als Estats Units si hem documentat que té antecedents penals? [Blanco havia complert condemna anteriorment per un altre delicte] Si ho haguessin fet potser aquest senyor hauria hagut d'explicar que anava a Houston a fer un tractament il·legal de manera il·legal", ha argumentat Peña.

La mare, igual d'implicada

Garau s'ha defensat en l'últim torn de paraula. "Mai he utilitzat la meva filla. L'he cuidat com a bona mare que crec que soc", ha dit. La fiscalia considera, però, que Garau participava del presumpte engany en la mateixa mesura que el marit. "Ens vam arribar a plantejar que el seu paper era accessori", ha admès López, "però és que en la prova practicada ha quedat clar que hi ha un repartiment de papers", ha explicat el fiscal. La defensa de la dona ha intentat provar que confiava cegament en el marit i que no en va sospitar mai. "No era estúpida, ella va participar igual en l'engany", ha rematat l'advocat de l'acusació particular. Però l'advocat de Garau ha insistit en la innocència de la dona. "Nosaltres no volíem demostrar que la nostra clienta sigui mig estúpida, però exerceix un paper secundari en el rol familiar". El lletrat considera que com a molt a la seva clienta se la podria responsabilitzar de ser "participant a títol lucratiu" en l'engany i atribuir-li el paper de còmplice.

Alberto Martín també ha culpat els Mossos d'Esquadra de "construir una realitat paral·lela que no és certa" en els seus informes policials, introduint-hi inicialment delictes de pornografia infantil o comprovant si la nena era filla o no dels acusats. Segons el lletrat aquesta "contaminació" ha provocat que els testimonis declaressin al judici "amb set de sang" i amb la idea "preconcebuda" que els dos acusats són culpables.

La fiscalia, en canvi, no dubta de la implicació dels dos acusats en la presumpta estafa i conclou que les proves del judici han sigut tan contundents que fins i tot es va arribar a plantejar demanar una pena superior per als acusats. Entre 7 i 8 anys de presó, que és el màxim que permet la llei per un delicte d'estafa o apropiació indeguda. Al final del judici la defensa de Blanco, que demana la seva absolució o, subsidiàriament, una pena de dos anys de presó per intent d'estafa, ha demanat la llibertat provisional de l'acusat –que fa gairebé dos anys que és a la presó preventivament–. Les acusacions s'hi han oposat pel risc de fugida. El tribunal no s'ha pronunciat encara sobre això i ha assegurat que ho farà aviat per escrit.

stats