Societat 17/04/2014

Descobreixen Juno, la proteïna que permet que òvuls i espermatozoides es reconeguin els uns als altres

Investigadors britànics identifiquen una proteïna essencial per a l'inici de la fecundació

Europa Press
2 min
Un espermatozoide arribant a l'òvul / GETTY IMAGES

MadridInvestigadors del Wellcome Trust Sanger Institute del Regne Unit han descobert una proteïna que interactua en la superfície dels espermatozoides i l'òvul i que resulta essencial per al començament de la vida dels mamífers. El descobriment de la proteïna, que permet que l'espermatozoide i l'òvul es reconeguin l'un a l'altre, obre nous camins per a la millora dels tractaments de fertilitat i el desenvolupament de nous anticonceptius.

Per tal que la fecundació tingui lloc cal que un òvul i un espermatozoide es reconeguin l'un a l'altre i es fusionin per formar un embrió. A l'espermatozoide hi ha Izumo, la proteïna que reconeix l'òvul, i que va ser identificada el 2005 per investigadors japonesos, que li van posar aquest nom en honor a un temple japonès de noces. Però la seva companya a l'òvul ha estat un misteri fins ara. Es tracta de Juno, nom que rep de la deessa romana de la fertilitat i el matrimoni.

L'equip d'experts al darrere de la descoberta de Juno asseguren haver resolt un misteri de llarga durada en la biologia mitjançant la localització de les molècules que apareixen en els espermatozoides i l'òvul i que s'han d'unir entre elles per a la fecundació. Segons el doctor Gavin Wright, de l'Institut Sanger, la troballa permetrà millorar els tractaments de fertilitat i desenvolupar nous anticonceptius.

L'equip va desenvolupar ratolins que no tenien la proteïna de Juno en la superfície dels òvuls, de manera que aquests rosegadors van ser infèrtils i els seus òvuls no es van fusionar amb l'esperma de forma normal. De la mateixa manera, els rosegadors mascles que no tenen la proteïna Izumo també són infèrtils.

L'equip d'investigadors analitza ara dones infèrtils per avaluar si defectes en el receptor Juno poden ser una causa de la infertilitat. Si així fos, una simple prova de detecció genètica podria donar dades sobre el tractament adequat per a les dones que intenten concebre de forma natural, i es reduirien els costos i l'estrès dels tractaments de fertilitat assistida.

stats