La Justícia obliga el govern basc a reobrir el sector hostaler, tancat per la pandèmia

La prohibició afectava els locals dels municipis que superaven la taxa d'incidència de 500 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies

i
Oskar Bañuelos
2 min
Un client solitari prenent un cafè en la terrassa d'un bar de Vitòria

VitòriaEl Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV) ha acordat aquest dimarts anul·lar de manera cautelar la decisió del govern basc de tancar l'hostaleria d'aquells municipis que superen la taxa d'incidència de 500 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies. Aquesta mesura s'estava aplicant des de mitjans de desembre i ara mateix aquesta zona vermella afectava 85 localitats; una llista que inclou les tres capitals, Vitòria, Donosti i Bilbao, i ciutats com Irun o Barakaldo. Aquest dimecres, i després que el TSJPV hagi pres en consideració el recurs presentat per les associacions d'hostaleria basca, tots els bars i restaurants podran, de nou, aixecar la persiana.

La resolució adoptada per la sala contenciosa administrativa, tot i tractar-se d'una mesura qualificada com a cautelar, posa en qüestió que les raons del govern basc per tancar l'hostaleria tinguin una base epidemiològica. En aquest sentit, subratllen que al desembre no es va produir una "pujada de contagis" quan estava l'hostaleria oberta, però amb "condicions". Segons el seu judici, "no apareix amb claredat la influència de l'obertura dels establiments hostalers amb l'elevat nivell d'incidència del virus després de la celebració del Nadal". És més, aprofundeix en la idea que "una part important dels epidemiòlegs" –tot i que no se citen ni quants ni quins– assenyalen que el "80%" dels contagis s'han donat en àmbits privats i no en aquests establiments. L'alt tribunal basc entén que mesures com el control d'aforament, d'horaris i de manteniment de la distància entre clients són suficients per "minimitzar riscs" de contagis.

La decisió ha causat un gran malestar dins del govern basc, que no estava per la labor de flexibilitzar les mesures contra la pandèmia en aquests moments. El conseller-portaveu, Bingen Zupiria, ha evitat carregar directament contra el TSJPV i ha lamentat que les comunitats autònomes no disposin de totes les "garanties jurídiques" per adoptar les seves pròpies accions contra la pandèmia.

stats