LGTBIfòbia

Va ser un assassinat homòfob: la Fiscalia demana fins a 25 anys de presó per la pallissa mortal a Samuel Luiz

El ministeri públic aplica una agreujant d'odi a dos dels set agressors que van apallissar el jove fins a matar-lo l'estiu de 2021 a la Corunya

ARA
2 min
Manifestació a Barcelona en record del jove Samuel Luiz, assassinat a la Corunya

BarcelonaEl 3 juliol del 2021 set homes van matar d'una pallissa un jove gai a la platja de Riazor de la Corunya mentre li cridaven "maricó". Es deia Samuel Luiz, tenia 24 anys i la seva figura s'ha convertit en una de les icones més recents en la lluita contra l'homofòbia a l'Estat. Dos anys després del seu assassinat la Fiscalia demana condemnar cinc dels set agressors de Luiz –dos d'ells eren menors d'edat i ja van ser condemnats a tres anys i mig d'internament en un centre de règim tancat pel crim– a penes d'entre 22 i 25 anys de presó. En el seu escrit d'acusació assegura que es va tractar d'un assassinat homòfob.

Ara bé, la Fiscalia només aplica l'agreujant de discriminació per orientació sexual a dos dels cinc acusats, per a qui demana 25 anys de presó, i que són els agressors que haurien insultat la víctima mentre el colpejaven fins a matar-lo. Als altres tres també els acusa d'assassinat amb traïdoria i acarnissament, però no hi afegeix el component d'un delicte d'odi.

"Crueltat extrema"

L'assassinat de Samuel Luiz es va produir en el marc d'una onada de violència contra el col·lectiu LGTBI+ que va fer saltar totes les alarmes aquell 2021 per l'augment de l'agressivitat contra el col·lectiu, també a Catalunya. La matinada del 2 al 3 de juliol del 2021 un grup de set joves van atacar Luiz a l'avinguda Buenos Aires de la Corunya, a la sortida d'un local d'oci. El noi caminava fent una videotrucada a una amiga i un dels acusats –que també hauria estat al mateix local que la víctima aquella nit– se li va encarar recriminant-li que l'estigués gravant amb el mòbil. Entre ell i un altre dels acusats el van cosir a cops de puny i puntades de peu fins a matar-lo. Dos amics van intentar ajudar la víctima, però no van poder fer res per salvar-lo, entre altres coses perquè en els últims moments de la pallissa els altres tres acusats i els menors ja condemnats van rodejar la víctima per evitar que ningú s'hi acostés. En el seu escrit, el fiscal destaca la "crueltat extrema" dels atacants.

Flors i missatges al lloc on va ser assassinat Samuel Luiz, a la Corunya.

La Policia Nacional va poder identificar els autors gràcies a les càmeres de seguretat de la zona i a diversos testimonis. Els telèfons mòbils d'alguns dels agressors també van ser claus en la investigació del cas. Els investigadors van poder atribuir als acusats diversos comentaris sobre l'odi als homosexuals que havien abocat a les xarxes socials. La Fiscalia també demana cinc anys de presó extra a un dels acusats que va robar el mòbil de la víctima després del seu assassinat.

stats