Tribunals

Les bessones neguen qualsevol implicació en el crim del Pedro: "No ho vam poder evitar"

El tercer acusat admet que va matar la víctima, però esgrimeix que ho va fer en legítima defensa

5 min
Dolores Vázquez arribant a l'Audiència de Barcelona.

Barcelona"No". La resposta de les bessones Dolores i Pilar Vázquez ha sigut calcada quan els han fet la mateixa pregunta. ¿Van planificar l'assassinat de Pedro Fernández? "No". Van poder evitar-lo? "Tampoc". En canvi, la resposta del tercer acusat, l'Isaac, la parella de la Pilar, ha sigut completament diferent. Va posar fi a la vida de Pedro Fernández? "Correcte". Aquest dimarts han declarat tots tres davant del jurat popular en la segona sessió del judici i han volgut crear un relat paral·lel al de l'acusació particular i la Fiscalia, que manté que tots tres van planificar l'assassinat de l'home, la nit del 9 de juliol del 2021. Ells mantenen que tot va venir d'una discussió sobtada que va continuar amb una baralla improvisada que va començar la víctima, i que les dues bessones, lluny de ser el cervell del crim, es van quedar paralitzades, sense poder fer res. Visiblement nervioses, han respost, sobretot, amb monosíl·labs.

Tot va passar en un pis de Sabadell propietat de la Dolores, però en el qual també dormia a vegades el Pedro, la seva parella. Ella tenia una habitació rellogada a l'Isaac, que tot i ser el xicot de la seva germana bessona no vivia amb ella. De fet, la Pilar i l'Isaac encara són parella avui en dia tot i estar en presó preventiva. Sigui com sigui, el pis de la Dolores era freqüentat pels quatre protagonistes d'aquest cas, ja que un veí que ha declarat aquest dimarts ha admès que no va arribar a saber mai qui vivia realment en aquell pis. Aquella nit, segons la versió de la Dolores, era al llit amb el Pedro quan va rebre un missatge de l'Isaac dient que cap a les dues seria a casa. Un missatge que, segons la Fiscalia i l'acusació particular, és una prova de la planificació del crim, però segons la Dolores va ser l'origen de la baralla. Ha afirmat que van començar a discutir amb el Pedro per aquest missatge i, uns instants després, algú va obrir la porta de casa. Eren l'Isaac i la Pilar. "Es va posar nerviós, volia sortir de l'habitació. Jo vaig intentar agafar-lo per darrere i ell em va tirar cap al llit", ha declarat la Dolores.

En aquest instant entra en joc la versió de l'Isaac. Ell ha declarat que quan va entrar al pis va sentir que la Dolores i el Pedro s'estaven barallant i també va sentir com es trencava un vidre. La seva reacció va ser anar a la seva habitació i agafar una pota de cabra. Per què la tenia? Ha dit que li servia per a la feina i també com a protecció perquè vivien en un barri "complicat". Ha prosseguit explicant que, quan va entrar a l'habitació, el Pedro s'hi va dirigir per "atacar-lo" amb els "braços enlaire". Ell, ha relatat, va esquivar un cop de puny i després va colpejar la víctima amb la barra de ferro. "Jo li vaig donar el primer cop. Me'n vaig anar on era la Dolores al llit, per si li havia fet alguna cosa, i quan em va dir que estava bé vaig sortir darrere de la víctima", ha afirmat l'Isaac. Després el va tornar a atacar, fins que el va matar. "Em vaig sentir atacat", ha dit l'Isaac, intentant justificar que va ser un homicidi i no un assassinat.

Els tres acusats durant la primera sessió del judici aquest dilluns.

La Dolores ha declarat que ella només va veure el primer intercanvi de cops a l'habitació i que després es va quedar "paralitzada". "Tenia molta por, estava tremolant", ha insistit. Després va veure com l'Isaac portava el cadàver del Pedro embolicat amb una manta i li va dir que anés a netejar la sang del replà. Diu que va obeir perquè estava "en xoc", el mateix argument que ha donat per no haver trucat a la policia immediatament. L'escena posterior la capta un veí, que grava per l'espiell: es veuen les dues bessones netejant el terra. Abans, el mateix veí ja havia gravat l'Isaac al costat del que semblaria el cos del Pedro, i també com feia un petit salt a sobre del cos per comprovar que era mort. Aquest veí ha corroborat tot això aquest dimarts davant del jurat popular, tot i que no ha sabut precisar si va veure l'Isaac clavant un cop al Pedro. Minuts després arribaria la policia, que va trobar el cadàver del Pedro al pis de la Dolores embolicat amb una manta.

Aquell mateix dia, la Pilar va escriure un missatge a l'Isaac recordant-li que havia de portar una manta, una qüestió en la qual les defenses dels acusats no han volgut entrar. El relat de les acusacions és que l'Isaac va atacar el Pedro mentre dormia i el va perseguir per darrere fins que el va matar, sense deixar cap opció perquè es defensés. Tot després que ell i les bessones planifiquessin el crim durant diverses setmanes.

Al·lega maltractaments

Una de les claus per entendre aquest crim és saber del cert quin tipus de relació tenien la Dolores i el Pedro. Un dels arguments de la defensa de l'acusada és que la víctima la maltractava. Aquest dimarts la Dolores hi ha insistit: "Discutíem, però sempre ho solucionàvem", una situació que ha confirmat la seva germana bessona. Qui era, però, la víctima del maltractament? També ha declarat el metge de capçalera de la Dolores, que ha assegurat que mai va presentar signes externs de violència. Sí que ha refermat que patia depressió i que per això es medicava. Aquesta declaració, juntament amb la de l'exdona del Pedro, la de la seva filla i la d'un amic, ha acabat de desvirtuar la versió de la Dolores.

L'exparella ha explicat que el Pedro era una persona “tranquil·la”, que solia evitar els conflictes i que no era "gens agressiu". En canvi, ha definit la Dolores com una persona tòxica. Ha descrit que li enviava missatges des del mòbil del seu exmarit insultant-la. "Em va dir zorra", ha afirmat, i ha afegit que tothom del seu entorn li deia que "l'havia de deixar". Un dia, ha narrat la seva filla, el pare li va explicar que la Dolores li havia trencat el mòbil i les ulleres. Ha titllat la parella del seu pare de gelosa i ha afirmat que l'havia insultat a ella, a la seva mare i al seu pare. Tot plegat fins al punt que la filla i el pare van començar a veure's menys perquè hi havia la Dolores pel mig. Tot això sumat al fet que el Pedro va notar en diverses ocasions que la Dolores li robava diners.

"La meva germana no pot més". Aquesta frase la va dir la Pilar en un àudio enviat a l'Isaac uns dies abans del crim. En el mateix missatge, li deia que havien de comprar cloroform per després "rematar" algú. És una de les proves més importants que hi ha contra els tres acusats i que hauran d'intentar esquivar al llarg del judici, que continuarà aquest dimecres.

stats