Tribunals
Societat Justícia 18/02/2022

Cas Bombers: el gerent d'Iturri admet que facturaven a destemps des de feia dècades

L'empresari investigat nega que s'inflessin factures i que es paguessin comissions

2 min
El gerent d'Iturri, E. J. D., a la sortida dels jutjats, juntament amb el seu advocat, després de declarar

BarcelonaDesprés de tres mesos d'investigació del presumpte cas de contractació irregular en el manteniment dels vehicles dels Bombers de la Generalitat, ja ningú nega que es van alterar factures. No ho va fer el secretari general d'Interior, Oriol Amorós, que dimecres al Parlament va admetre que es van falsejar factures, alterant la data, per poder pagar les reparacions quan la conselleria es quedava sense crèdit. Tampoc ho ha fet aquest divendres el gerent d'Iturri, l'empresa investigada, que ha declarat davant la jutge que porta el cas. Segons fonts judicials, l'empresari també ha reconegut que facturaven a destemps per poder cobrar els serveis que quedaven fora del contracte marc que tenien amb la Generalitat.

A diferència d'Amorós, que va circumscriure les irregularitats als anys 2020 i 2021, el gerent d'Iturri hauria explicat que es tractava d'una pràctica estesa en el temps, que s'hauria produït durant dècades. De fet, la firma sevillana ha estat una de les principals proveïdores del departament d'Interior els últims anys. Segons les mateixes fonts, el directiu ha negat que les factures s'inflessin, que es cobrés sense fer els treballs o que es paguessin comissions.

La tesi de defensa de l'empresari investigat –que en bona part coincideix amb les explicacions del departament d'Interior– se centra en el contracte que Iturri tenia firmat amb el departament d'Interior per al manteniment dels vehicles dels Bombers, que s'anava renovant periòdicament. Segons les fonts consultades, el gerent d'Iturri –que ja va ser condemnat per un cas similar l'any 2018 a Palma– hauria explicat que quan s'esgotava el pressupost d'aquest contracte els ordenaven facturar els treballs l'any següent, per garantir-ne el pagament i, alhora, assegurar que es feien les reparacions. Segons el representant d'Iturri, l'únic concepte que s'alterava en les factures era la data de realització de la reparació, però es tractava de treballs reals i que no s'inflaven de preu.

Falsedat documental

La jutge hauria centrat l'interrogatori en el delicte de falsedat documental, segons les mateixes fonts. Malgrat que inicialment la causa està oberta també pels delictes de prevaricació, malversació de diners públics i frau a l'administració, el delicte de falsedat documental és el que a hores d'ara pren més força. De fet, els testimonis que fins ara han declarat en seu judicial també han apuntat en la mateixa direcció. Segons fonts pròximes a la investigació, el cap dels serveis jurídics d'Interior, Francesc Claverol, que va ser la persona que va elevar les presumptes irregularitats a l'aleshores conseller Miquel Sàmper, també va explicar a la jutge quan va declarar com a testimoni que només havia detectat aquesta possible falsedat quan es va revisar la facturació, a instàncies d'un correu que li va enviar un dels funcionaris també investigat en el cas.

Aquest divendres també estava citat a declarar l'exdirector d'Emergències de la Generalitat Manel Pardo, també investigat. Finalment, però les defenses han demanat ajornar la seva declaració fins divendres vinent quan han comprovat que no havien tingut accés a tota la part de la documentació del cas. De fet, el gerent d'Iturri només ha contestat a les preguntes de la jutge i la setmana que ve tornarà als jutjats per respondre a la resta de parts. A més de Pardo i el gerent d'Iturri, a la causa hi ha investigades cinc persones més, que són els funcionaris que s'encarregaven de l'àrea de contractació als Bombers, i que arran del cas han estat apartats.

stats