Interior aparta els bombers investigats en la trama de contractació

El departament es planteja ara aturar el nou concurs pel manteniment dels vehicles

2 min
Dos camions de bombers aparcats dins del parc, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaCanvis als Bombers de la Generalitat per la investigació per presumpta corrupció. Segons ha pogut confirmar l'ARA, Interior ha apartat els bombers investigats pel jutjat d’instrucció 14 de Barcelona per la trama de contractació que ara està sota sospita. La conselleria ha decidit que la subdirecció general tècnica –l’àrea en la qual treballen alguns investigats pel jutjat– deixi de participar en la gestió dels contractes de manteniment de la flota de vehicles del cos, que són els que han motivat la investigació judicial. Aquesta gestió recaurà a la subdirecció general d’administració i recursos humans, que, tot i que habitualment no es dedica a la contractació, assumirà els contractes que fan referència al manteniment dels vehicles dels Bombers.

La retirada de funcions es va signar divendres de la setmana passada, després que transcendís que la jutge investiga set càrrecs i excàrrecs de la cúpula dels Bombers. La resolució s’ha publicat aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) amb la firma del director general de Prevenció i Extinció d’Incendis, Joan Delort, que també és un dels investigats pel mateix cas. Fonts d’Interior atribueixen la imputació de Delort al fet que ara ocupa aquest càrrec però recorden que quan es va començar a sospitar dels contractes de manteniment dels vehicles hi havia de director general Manel Pardo, un altre dels investigats. Va ser l’anterior conseller d’Interior, Miquel Sàmper, qui va enviar a la Fiscalia les irregularitats en aquesta contractació que van provocar que s’obrís una informació reservada interna al departament.

Malgrat que la jutge va notificar les imputacions abans d’acabar l’any, des d’Interior argumenten que els canvis de competències en els contractes de manteniment dels vehicles no s’han fet fins ara perquè havien d’estar “ben fonamentats”. Però aquesta decisió d’apartar bombers investigats de la contractació sospitosa pot tenir una altra derivada, que és que s’aturi el nou concurs per adjudicar el manteniment dels vehicles. Fonts d’Interior admeten que es plantegen tirar-lo enrere perquè els plecs d’aquest concurs els va redactar l’equip de bombers que més tard quedaria investigat pel jutjat i que ara aparten de la contractació del manteniment dels vehicles. El nou contracte compta amb un pressupost de 4,8 milions d’euros per fer el manteniment d’aquest any i es preveia que estigués adjudicat abans d’acabar el primer trimestre.

Possibles altres relleus

Mentre es fa aquest concurs, s’han tramitat d’urgència quatre contractes per garantir el manteniment dels vehicles dels Bombers, tres dels quals s’han adjudicat a Iturri –la mateixa empresa que la jutge està investigant–, però Interior ho justifica al·legant que són contractes "molt puntuals" i més controlats. Està previst que el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, faci una compareixença aquest dimecres a la comissió del Parlament per parlar de la investigació i explicar altres possibles canvis. No es descarta que aquests canvis de funcions acabin, més endavant, amb cessaments a la subdirecció general tècnica que la jutge investiga.

Precisament aquesta setmana han declarat testimonis al jutjat, una de les quals va ser l’advocada d’Interior que va alertar del 2% de sobrecost en el manteniment de vehicles que feia Iturri.

stats