Dubtes sobre el 2% de la presumpta corrupció als Bombers

L’alertadora desconeix si feia referència a comissions il·legals

2 min
Diversos camions dels Bombers de la Generalitat, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa investigació per presumpta corrupció en el contracte de manteniment de la flota de vehicles dels Bombers de la Generalitat continua el seu curs al jutjat d’instrucció 14 de Barcelona. Aquest matí ha declarat una testimoni clau d’aquest cas: l’advocada del departament d’Interior que va alertar del 2% de sobrecost en el manteniment de vehicles que feia l’empresa Iturri. Segons fonts judicials, l’advocada ha declarat que desconeix si el 2% es referia a comissions il·legals. La testimoni ha explicat que va veure que l’aleshores director general de Prevenció i Extinció d’Incendis, Manel Pardo, anotava un 2% quan parlava del contracte de manteniment de vehicles, fet que es va elevar als màxims dirigents d’Interior: el llavors conseller Miquel Sàmper i la secretària general Beth Abad.

Aquesta alerta va suposar l’obertura d’una informació reservada al departament que al final Sàmper va enviar a la Fiscalia i va acabar en la investigació al jutjat d’instrucció 14. Després que l’advocada i el cap dels serveis jurídics d’Interior, Francesc Claverol, hagin declarat aquest matí davant la jutge, s’han expressat dubtes sobre la sospita que el 2% estigui vinculat a una trama de corrupció. Segons fonts de la defensa de Pardo, les clàusules administratives del contracte amb l’empresa Iturri ja preveien un recàrrec quan el pressupost de manteniment de vehicles dels Bombers s’havia esgotat. Han assegurat que en períodes anteriors havia arribat a ser d’un 9,5% i que es pagava amb una figura anomenada reconeixement extrajudicial de crèdit.

Però Interior, llavors encara amb Sàmper al capdavant, va descartar pagar el 2% que va fer disparar les alarmes i que ha derivat en la causa judicial. Una altra línia de la investigació és que s’hagin pagat factures d’un any que en realitat corresponien a un altre, tot i que això estaria desvinculat del sobrecost. Set càrrecs i excàrrecs de la cúpula dels Bombers estan investigats per aquest cas, entre els quals Pardo i el seu successor, Joan Delort, així com el responsable de l’empresa Iturri a Catalunya. Les setmanes vinents continuaran les declaracions dels testimonis i també dels investigats. Interior ha mantingut que “no hi ha cap indici que algun funcionari s’hagi beneficiat” del cas ni que “hagi maniobrat per afavorir” Iturri.

stats