Delictes d'Odi

La Fiscalia demana 12 anys de presó per a un llibreter neonazi de Barcelona

El fiscal considera una organització criminal l'associació neonazi CEDADE de Pedro Varela, responsable de la Llibreria Europa

2 min
Pedro Varela en una imatge del 2006, quan va ser detingut

BarcelonaPedro Varela té un llarg historial de condemnes i investigacions per enaltir el nazisme i incitar a la violència. El propietari de la Llibreria Europa ha trepitjat dues vegades la presó per publicar el Mein Kampf [La meva lluita] d'Adolf Hitler sense permís i per fer apologia del genocidi, però sempre han estat condemnes menors. Ara la Fiscalia li demana 12 anys de presó per fer difondre idees supremacistes contra jueus, musulmans i immigrants, per enaltir el genocidi i negar l'Holocaust i per homofòbia. Es tracta de la petició de pena més alta feta per la Fiscalia de Delictes d'Odi per antisemitisme. De moment encara no hi ha data de judici.

Al seu escrit, la Fiscalia considera l'associació CEDADE –de la qual depèn la Llibreria Europa– una organització criminal que durant deu anys (entre 2006 i 2016) es va dedicar a difondre el nazisme per internet i per tots els canals que tenia a l'abast, també editant llibres i fent conferències. Al capdavant d'aquest grup criminal hi situa Varela. El ministeri públic demana vuit anys de presó per als altres cinc acusats com a membres de l'organització i també vol que s'ordeni dissoldre l'associació i que es clausuri definitivament la Llibreria Europa, no només tancant-ne la seu del barri barceloní de Gràcia, sinó també impedint legalment que torni a obrir en qualsevol lloc –també a internet–, encara que sigui amb un altre nom.

Segons el fiscal, Varela era "l'ideòleg" i el "màxim responsable" d'un grup criminal "perfectament organitzat" i pensat per "difondre" i "comercialitzar" massivament des de diverses plataformes el "règim de terror" del nazisme i la discriminació de les considerades "races inferiors", fomentant "l'odi i la discriminació" cap als jueus, els musulmans, els immigrants i el col·lectiu LGTBIQ+. A través de tots els canals que tenien a l'abast, els acusats "lloaven i justificaven" els "crims cruels i inhumans" del Tercer Reich, amb una "especial fixació" pel poble jueu, amb l'objectiu d'incitar a la "violència" contra aquestes persones.

La investigació dels Mossos d'Esquadra contra Varela va començar el 2006, però la Fiscalia explica que l'associació CEDADE va ser fundada el 1967 –Varela la va presidir entre 1978 i 1993– i és considerada "l'embrió" del moviment neonazi a Espanya i "un referent històric" per als moviments ultres i d'extrema dreta que després l'han seguit.

El "centre neuràlgic" del neonazisme

Segons la Fiscalia, la Llibreria Europa era el "centre neuràlgic" de l'activitat del grup criminal neonazi liderat per Varela. Tot i que "aparentment" l'establiment venia llibres de diferents matèries, com ara història, filosofia, economia i biografies, en realitat els seus productes contenien un missatge "unidireccional", perquè tots els textos que s'hi editaven feien apologia del nazisme.

Per això el fiscal considera que es va convertir en "un centre de propagació del pensament nacionalsocialista i d'extrema dreta, amb la difusió de continguts que posen en perill les condicions de vida, existència i seguretat de totes aquelles persones i col·lectius que no responen a la seva visió racista, supremacista, xenòfoba o homòfoba". També subratlla que, a partir de la Llibreria Europa, el grup de Varela va arribar a organitzar 260 conferències per difondre el seu discurs d'odi durant una dècada.

stats