Tribunals

L’empresa del cas Bombers ha estat investigada dos cops per pagament de comissions a càrrecs del PP

Un dels casos, a les Canàries, va acabar amb condemna, mentre que l'altre, a Palma, es va arxivar

3 min
Un camió dels Bombers, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa investigació sobre les presumptes irregularitats en la contractació del manteniment i la reparació de la flota de vehicles dels Bombers de la Generalitat té al centre l’empresa Iturri, una companyia sevillana especialitzada en serveis per als cossos d’emergències. Els seus contractes amb les administracions ja han estat altres vegades sota la lupa de la justícia. En el cas de la Generalitat, de moment la jutge no ha detectat cap trama de comissions il·legals, però en els últims anys a Iturri ja l'han investigada dues vegades per pagar comissions a càrrecs del PP a canvi d’assegurar-se l’adjudicació de diversos contractes.

Un dels casos, amb epicentre a l’ajuntament canari de Telde, va acabar amb condemna, mentre que l’altre -que es va investigar durant anys al jutjat d’instrucció número 1 de Palma- es va acabar arxivant l’any 2017. Durant set anys el jutjat mallorquí va estar revisant l’adjudicació de diferents contractes de la direcció general d’Emergències del govern illenc en l’etapa de Jaume Matas (PP), entre els quals un a Iturri. Finalment, la mateixa Fiscalia Anticorrupció -que al principi havia impulsat la causa- va descartar que s’haguessin malversat diners públics i va demanar tancar el cas, de manera que el jutge el va arxivar. Malgrat tot, el fiscal sí que va assenyalar algunes irregularitats administratives en la tramitació dels contractes.

A diferència del cas de Palma, la trama de corrupció al voltant de l’Ajuntament de Telde que esquitxava Iturri va acabar condemnada. El cas va arrencar l’estiu de 2006 quan una empresària va denunciar que des del consistori li havien ofert adjudicar-li una obra a canvi d’una comissió del 20%. Al centre de la trama hi havia la regidora de Contractació -que va morir abans que el cas es jutgés- i el seu marit, també regidor.

Segons la sentència consultada per l’ARA, els regidors del PP condemnats van decidir “organitzar un sistema” per apropiar-se de diners quan van entrar a governar a l’Ajuntament de Telde el 2003 “amb la falsa excusa de finançar el Partit Popular de Telde”, tot i que eren ells qui es quedaven els diners. Els condemnats exigien una comissió a les empreses que volguessin obtenir una adjudicació i per “assegurar” que els pagaven els pressionaven “agilitzant o frenant els tràmits administratius” perquè aquestes empreses cobressin les factures que tenien pendents amb el consistori per altres projectes.

En el cas d’Iturri, la sentència assegura que el delegat de l’empresa a Canàries va arribar a un acord amb un dels funcionaris implicats en la trama per assegurar-se adjudicacions a canvi d’una comissió “que oscil·lava entre el 6 i el 8% de l’import de les obres concedides”. La investigació va arribar a certificar l’existència d’"almenys un pagament”. Durant el judici, la majoria d’acusats van admetre els fets i la sentència es va dictar de conformitat.

Tot i que els acusats es van quedar directament els diners de les comissions i no els van derivar al partit, l’Audiència de Las Palmas de Gran Canaria va condemnar el PP com a responsable civil subsidiari. El partit va recórrer al Tribunal Suprem, que va ratificar la sentència.

Un contracte per a mascaretes

Fa un any i mig un jutjat de Madrid va obrir una altra investigació a dos responsables de la Guàrdia Civil per afavorir, presumptament, Iturri en l’adjudicació d’un contracte d’un milió i mig d’euros per la compra de mascaretes durant la pandèmia. La tesi de la Fiscalia Anticorrupció és que aquests guàrdies civils van avisar la companyia que havia de rebaixar el preu de les mascaretes si volia emportar-se el concurs. A canvi, s’haurien quedat diners. La investigació deriva de l’anomenada operació Grapa, una altra causa que el 2017 va esquitxar Iturri per les presumptes irregularitats en l'adjudicació de contractes de vestuari de la Policia Nacional.  

Més enrere encara es remunta una altra causa, que va acabar inhabilitant durant set anys per prevaricació un exregidor del PSOE de l’Ajuntament de Sevilla acusat d’irregularitats en una altra adjudicació a Iturri el 2007. En aquest cas no es van detectar comissions, sinó que el jutge va concloure que el regidor s’havia saltat part del procediment i havia adjudicat arbitràriament a Iturri un contracte per l’equipament de vuit vehicles de bombers.

stats