Tribunals

L’empresari investigat en el cas Bombers ja va ser condemnat per un cas similar

Un jutge va imposar 6 mesos de presó al gerent d’Iturri per haver pagat 120.000 euros a un exresponsable del govern balear com a assessor

3 min
Vehicles dels Bombers de la Generalitat, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa causa per suposada contractació irregular als Bombers no és el primer procediment judicial per corrupció que afronta l’empresa sevillana especialitzada en serveis per als cossos d'emergències Iturri, ja condemnada en un cas de comissions a canvi d’adjudicacions a l’Ajuntament de Telde (illes Canàries) i també investigada en un altre cas de presumpta corrupció a Palma fa deu anys. Tampoc és la primera vegada als jutjats per a l’actual gerent d’Iturri a Catalunya, que ja va ser condemnat per aquesta causa a Palma. Segons una sentència a què ha tingut accés l’ARA, va acceptar sis mesos de presó per haver pagat 120.300 euros a l’exresponsable d’Emergències del govern balear de Jaume Matas (PP), Joan Pol, per uns treballs d’assessorament. L'empresa ha tornat a ser el centre de la polèmica després que s'hagi fet públic que el cas que investiga presumptes irregularitats en la contractació del manteniment i la reparació de la flota de vehicles dels Bombers de la Generalitat i té al centre aquesta companyia.

Al gerent d’Iturri, E.J.D., ja el van investigar per irregularitats en l’adjudicació del projecte per construir el parc de bombers de Palma, dins l’anomenada causa Bomsai. Iturri era una de les companyies que va subcontractar la Unió Temporal d’Empreses (UTE), adjudicatària del projecte. Malgrat tot, l’exresponsable d’Emergències del govern balear de Jaume Matas (PP), Joan Pol, va cobrar 120.300 euros per assessorar Iturri, uns treballs que com a funcionari tenia expressament prohibits per llei. Per dissimular aquesta feina, el gerent d’Iturri –que també és el delegat de l’empresa a les Illes– va admetre que havia emès tres factures falses a una empresa propietat de Pol, simulant que eren per obres.

Aquesta és una de les poques derivades del cas Bomsai que va arribar a jutjar-se, ja que la part principal de la investigació sobre presumptes comissions a canvi d’adjudicacions es va acabar arxivant. L’any 2018 Pol va admetre haver cobrat per assessorar Iturri tot i tenir-ho prohibit com a funcionari, i va acceptar pagar una multa de 3.600 euros, per un delicte de negociacions prohibides a un funcionari. El jutge també va condemnar l’ara gerent d’Iturri a Catalunya a sis mesos de presó i 3.600 euros de multa per falsedat documental.

En la sentència, el jutge assegura que Pol “es va posar en contacte” amb el gerent d’Iturri ara també investigat pel cas Bombers per “proporcionar-li informació tècnica i assessorament perquè l’apliqués en la construcció del parc de bombers de Palma, pel qual Iturri havia estat subcontractat a través de l’empresa adjudicatària”. Com a “remuneració pels serveis prestats”, Pol va rebre 120.300 euros que va cobrar a través de tres factures falses que feien referència “suposadament” a unes obres que la seva empresa hauria fet a les oficines d’Iturri a Montcada i Reixac i que mai es van realitzar.

Sospites de comissions

Com que la investigació per la presumpta trama de suborns del cas Bomsai es va arxivar, la Fiscalia va acabar descartant que el pagament d’Iturri a Pol fos una comissió il·legal per agrair-li l’adjudicació d’algun projecte. Però l’Audiència de Palma no ho tenia tan clar. En una resolució durant la tramitació del cas consultada per aquest diari, el magistrat Diego Jesús Gómez-Reino Delgado assegura que no es pot “descartar que aquests pagaments per serveis d’assessoria poguessin tenir relació amb la contractació administrativa” que tramitava Pol, tenint en compte que el pagament es va produir just quan es va adjudicar el projecte del parc de bombers.

“Si se simula la realitat d’una contractació és perquè alguna cosa inconfessable es vol amagar”, conclou el magistrat –que és el president de l’Audiència de Palma– en referència a les factures falses per 120.000 euros d’Iturri que va cobrar Pol.

Per arribar a aquesta conclusió, el jutge té en compte l’existència “de comunicacions prèvies” entre Pol, el gerent d’Iturri i una de les empreses adjudicatàries del projecte del parc de bombers justament durant la tramitació del concurs per adjudicar-lo i el fet que tant Pol com el gerent d’Iturri van admetre haver falsificat les factures per encobrir el pagament de feines com a assessor. Però la Fiscalia va descartar acusar Pol i el gerent d’Iturri pels delictes de suborn i prevaricació i la causa només es va jutjar –i condemnar– pels altres dos delictes. 

stats