Tribunals

La pallissa mortal a un jove al Port Olímpic el 2019 es tanca amb sis anys de presó

Els quatre acusats, que s'enfrontaven a 15 anys, accepten un pacte de conformitat

2 min
Agents de paisà identificant dos nois en el dispositiu de seguretat al Port Olímpic després de l'augment de la inseguretat a la zona detectat l'estiu de 2019

BarcelonaLa matinada del 25 de juliol del 2019 un noi de 25 anys va morir després de rebre una brutal pallissa a l'exterior d'una discoteca del Port Olímpic de Barcelona. Es tractava del cinquè homicidi d'una onada de crims a la ciutat aquell estiu que va reobrir el debat sobre la inseguretat. De fet, arran d'aquell homicidi els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana van posar en marxa un dispositiu especial de vigilància en aquesta zona d'oci nocturn, que ja no existeix. Poc temps després, l'Ajuntament de Barcelona, que sempre havia vist amb recel aquest model d'oci, no va renovar les llicències dels locals quan van caducar. Gairebé tres anys després, els quatre homes processats han acceptat una condemna de sis anys de presó abans que comencessin a jutjar-los a l'Audiència de Barcelona, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El jutge president del jurat que havia de jutjar-los ha dictat de viva veu la sentència després que acusacions i defenses arribessin a un pacte de conformitat. Inicialment, la Fiscalia demanava fins a 15 anys de presó per als condemnats, que van ser detinguts mesos després de l'homicidi, en virtut d'una ordre europea de cerca i captura. Ara el magistrat haurà de redactar la sentència, que també inclourà una ordre d'allunyament perquè els acusats no puguin acostar-se ni comunicar-se amb la família de la víctima durant 16 anys.

Tot va començar després que els condemnats discutissin amb la víctima a l'interior de la discoteca Zitch. Els vigilants van poder dissoldre la batussa, i semblava que tot s'havia acabat. Però al cap d'una estona, quan el jove va sortir amb uns amics a l'exterior del local, va tornar a coincidir amb els agressors, que els van abordar novament. La Fiscalia explica en el seu escrit d'acusació, acceptat pels condemnats, que a partir d'aquí es va produir una pluja de "cops de puny, contusions i puntades de peu per tot el cos de la víctima", que va acabar desplomant-se a terra. Tot i això, els agressors van continuar colpejant-lo, acarnissant-se especialment "a la zona del cap". Malgrat que els amics de la víctima van intentar ajudar-lo, el fiscal assegura que els atacants els van apartar amb empentes i cops, impedint que poguessin socórrer-lo.

Un "atac letal"

Segons la Fiscalia, els quatre condemnats es van posar d'acord per perpetrar l'"atac letal", sent conscients que la brutal pallissa podia posar fi a la vida del jove, que va quedar inconscient a terra. Els serveis d'emergències van aconseguir traslladar-lo encara amb vida a l'Hospital Clínic, on va acabar morint poques hores després. Els seus amics també van haver de ser atesos per les ferides que els havien causat els agressors quan intentaven apartar-los de la víctima.

Inicialment els agressors van fugir. En la seva identificació va ser clau el mòbil que va perdre un d'ells mentre s'escapava. Entre el gener i l'octubre del 2020 els van detenir i el jutjat que portava el cas va decretar que ingressessin a presó. En el seu escrit, la Fiscalia posa en dubte el paper dels vigilants de seguretat del local, que van ser "poc diligents" –assegura el ministeri públic– a l'hora d'impedir l'atac i, sobretot, la fugida dels agressors, que van poder allunyar-se del lloc dels fets "sense que ningú els ho impedís".

stats