Successos

Presó per al detingut per matar dos ciclistes a Castellbisbal, que conduïa drogat, sense carnet i massa ràpid

L'home, de 41 anys, ja acumulava dues condemnes per circular sense permís

4 min

BarcelonaEl conductor detingut diumenge per atropellar un grup de vuit ciclistes a Castellbisbal i matar-ne dos conduïa drogat, a més velocitat de la permesa i sense carnet. I no era la primera vegada. Segons la jutge del cas, ja acumulava dues condemnes anteriors per circular sense permís. La jutge de Rubí que l'ha interrogat aquest dimarts ha ordenat el seu ingrés preventiu entre reixes, sense fiança. El responsabilitza de dos delictes contra la vida (encara s'haurà de concretar si es tracta d'un homicidi o d'un assassinat) i quatre en greu de temptativa, un delicte de conducció temerària i un altre per circular sense permís.

L'home, de 41 anys, estava a la comissaria dels Mossos d'Esquadra des de diumenge a la nit, quan va ser detingut, deu hores després del greu atropellament. Aquest dimarts al migdia ha estat traslladat als jutjats de Rubí, on ha rebut suport al crit d'"Isaac, sigues fort".

El relat de la jutge sobre la seqüència de l'atropellament és clar: diumenge l'home circulava per la carretera C-243 drogat, sense carnet i a una velocitat superior a la permesa. A l'altura de l'emblemàtic Pont del Diable de Castellbisbal i sense que hi hagués "un motiu aparent" que justifiqués la maniobra, l'arrestat "va envair el carril contrari" per on circulaven els ciclistes, tot i que és un tram "en el que està prohibit avançar", i els va escombrar literalment de la carretera, fins que va "col·lidir amb la barrera de protecció" de la via. Després, "tot i la col·lisió i les greus conseqüències de la seva conducta", l'home va fugir sense socórrer les víctimes. La jutge considera que quan va fer la maniobra el conductor havia de ser conscient de la presència de les víctimes a l'altre carril, perquè "tenint en compte les característiques de la via i l'hora en què van passar els fets", a tocar de les onze del matí, "no pot entendre's que hi hagués cap impediment" que li dificultés veure els ciclistes davant seu i tornar a girar el volant per evitar envestir-los.

A conseqüència de l'atropellament, dos dels ciclistes, veïns de Rubí de 66 i 72 anys, van morir i un altre continua ingressat a l'Hospital de Bellvitge en estat crític. Dues persones més van resultar ferides, una de caràcter menys greu i una altra de lleu, que va poder ser atesa in situ. Els altres tres companys de les víctimes van resultar il·lesos. Després de l'atropellament, el conductor va fugir sense socórrer les víctimes ni demanar ajuda als serveis d'emergència i, segons testimonis, va accelerar i es va allunyar fent la figa [un gest tancant el puny i amb el dit del mig aixecat]. La jutge no esmenta aquest detall en la seva resolució, però sí que subratlla que, "malgrat la col·lisió i els gravíssims resultats de la seva actuació", l'home "es va fugar sense interessar-se per l'estat dels perjudicats i sense socórrer-los". Finalment, va ser detingut quan ja feia hores que s'havia localitzat el seu vehicle, destrossat i aparcat correctament en una plaça de Martorell pròxima al seu domicili.

Tot i que la investigació encara segueix oberta, la jutge assegura que hi ha prou indicis per considerar que l'home és l'autor del greu atropellament. D'una banda, el detingut ha admès durant l'interrogatori que conduïa el vehicle de la seva parella, que també ha declarat davant dels investigadors i ha reconegut que diumenge al matí va trobar a faltar les claus del cotxe, que sempre porta a la bossa. De l'altra, una testimoni va veure l'investigat "amb el cotxe rebentat" minuts després de l'atropellament i va reconèixer fotogràficament el detingut. També van identificar el vehicle altres testimonis dels fets. A més, al sumari del cas consten les gravacions de les càmeres de seguretat de l'estació dels Ferrocarrils, que van captar la seqüència de l'envestida i la fugida del conductor.

Risc de fugida i de reincidència

A l'hora de dictar l'ingrés a presó, la jutge ha fet seus els arguments de la Fiscalia i de l'acusació particular, que representa les famílies dels ciclistes morts i els ferits, i que demanaven l'entrada entre reixes de l'home per risc de fuga i de reiteració delictiva. Sobre el risc que l'home pugui evadir-se de la justícia, la jutge argumenta que l'investigat ha de ser conscient de les "elevades penes" que es poden derivar dels delictes comesos, dos delictes contra la vida consumats, dos en grau de temptativa, un delicte per fugir del lloc de l'accident, un de conducció temerària i un altre per fer-ho sense permís. A més, recorda que el detingut "ja va abandonar el lloc de l'accident tot i tenir coneixement que hi havia una elevadíssima probabilitat d'haver matat algun dels ciclistes".

Pel que fa al risc que tornés a cometre un delicte similar, la magistrada recorda que l'home es va posar al volant anant drogat i sabent que ja li havien retirat el carnet dues vegades, "cosa que denota un absolut menyspreu per la norma i el compliment de les resolucions judicials", considera la jutge, així com una "indiferència cap a la seva pròpia vida i la dels altres". La defensa del detingut havia demanat que l'home quedés en llibertat i que se li prohibís conduir, però la jutge descarta aquesta possibilitat, i més a la vista del seu historial delictiu, que demostra que no ha tingut inconvenient en tornar a agafar el cotxe tot i tenir el permís retirat.

stats