Justícia

Una prova pilot pretén controlar els presos de Mas d'Enric amb intel·ligència artificial

Diverses entitats socials critiquen l'assaig i denuncien un augment de les mesures d'aïllament i contencions mecàniques a tots els centres

ARA
2 min
Detall de la presó de Mas d'Enric del Catllar

BarcelonaLa presó de Mas d'Enric de Tarragona serà el centre neuràlgic d'una primera prova pilot que vol posar en marxa el departament de Justícia per introduir la intel·ligència artificial (IA) a les presons. L'assaig, que té un pressupost de 200.000 euros, pretén provar aquesta eina per veure si pot ajudar a millorar la seguretat dels centres penitenciaris i prevenir el risc de fuga dels interns o l'entrada de droga. També es vol fer servir per crear una base de dades que permeti classificar els interns en funció del risc.

Un dels sistemes que s'hi introduiran inclou el reconeixement facial, cosa que han criticat diverses entitats socials aquest dimarts. Segons aquestes entitats, aquest sistema d'IA va més enllà de la identificació dels reclusos perquè també analitzarà les expressions dels interns amb l'objectiu de prevenir riscos. Fonts del departament de Justícia expliquen que de moment es tracta d'una prova pilot i que en cas que s'arribi a implantar es farà respectant els drets fonamentals dels presos.

Fins a 35 entitats de la societat civil –entre d'altres, l'Organització Mundial contra la Tortura (OMCT), Justícia i Pau, el centre de drets humans Irídia, l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), Observa, la Comissió de Defensa del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Alerta Solidària i l'Observatori del Sistema Penal de la UB– han subscrit un comunicat aquest dimecres en què denuncien el "retrocés" i "l'erosió" dels drets fonamentals dels presos catalans i l'"opacitat" als centres. Per a aquestes entitats, la prova d'IA és un dels exemples d'aquest retrocés, però també asseguren que s'ha registrat un augment de l'ús de mesures com l'aïllament o les contencions mecàniques, que –diuen– s'aplicarien de mitjana un cop al dia.

Salut mental

Per a les entitats, el risc és que tot plegat es tradueixi en un augment de les patologies mentals a les presons. De fet, una altra de les entitats firmants, IACTA, ha recordat que l'any passat es va registrar el nombre més alt de suïcidis a les presons catalanes (14) des del 2010, quan va començar a fer-se el recompte. La representant de Justícia i Pau, Núria Sastre, ha dit que les xifres de suïcidis i malalties mentals dels presos estan "clarament, molt per sobre" dels percentatges de la resta de la població.

El manifest denuncia també que s'utilitzen aerosols de gas pebre com a mitjà "coercitiu" a les presons, en contra d'algunes recomanacions internacionals, que estableixen que el seu ús en espais tancats és "altament perillós" i pot contribuir a més a més a un "tracte inhumà i vexatori".

stats